Лидерът на "Воля" Веселин Марешки е осъден на 4 г. затвор по делото за изнудване и заплахи с унищожаване на имущество на наемател на заведение, съобщи Варненският апелативен съд днес.

Той бе оправдан на първа инстанция от окръжния съд в края на миналата година. Апелативният съд обаче отмени частично оправдателната присъда. Освен че ще трябва да лежи в затвора 4 години ефективно, бизнесменът ще трябва да плати и 8 хил. лв. глоба. 

Решението обаче може да бъде атакувано пред Върховния касационен съд. 

Делото тръгна в съда във Варна през 2015 г., след като през есента на 2014 г. Марешки влезе в конфликт с наемателя на пицария "Ред хот" в града Асен Миланов. Според обвинението партийният лидер поискал от Миланов да му плаща наем за заведението, въпреки че наемателят имал договор с друг човек - Тони Димитров. Марешки пък бил собственик на земя пред заведението и след като Миланов отказал да му плаща наема, той спрял тока.

Миланов се обърнал за помощ към общинаря Костадин Костадинов, който отишъл на място. Марешки снимал с телефона си Костадинов, който решил да направи същото, но в този момент бизнесменът се приближил и пред полицаи го ударил с юмрук в лицето.

Лидерът на "Воля" бе обвинен в изнудване на Миланов и нанасяне на лека телесна повреда на Костадинов. Обвинена в изнудване заедно с Марешки бе и Красимира Колева. Тя пък е бивша съпруга на собственика на терена Тони Димитров, но се твърди, че изнудвала Миланов да плаща наем от 10 000 лева на нея и на аптечния бизнесмен. И тя бе оправдана на първа инстанция, но сега апелативният съд я осъди на 3,5 години лишаване от свобода и 6000 лв. глоба.

Малко по-късно самият Марешки коментира казуса:

ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ: НЯКОЙ СЕ ОПИТВА ЧРЕЗ МЕН ДА ЗАБЛУДИ БРЮКСЕЛ

Не съм извършил никакво престъпление и затова нямам никакво колебание и притеснение. В какво ме обвиняват де факто - в това, че съм съдействал да се разруши една незаконна постройка – т.е. искал съм да се спази законът!

Бях въвлечен в цялата история, защото исках да помогна на човек, който беше смазан от хора с пари, с връзки, с бездействието на прокуратурата. Тя имаше изключителна амбиция да бъда осъден, като в този си стремеж не се посвени да набеди съдия, че искал да вземе подкуп по делото, но когато съдията беше оправдан, на прокурора нищо не му се случи. Това говори много за начина на работа. Нелепо е да се твърди, че съм искал да получа от някого 10 хиляди лева и то чрез заплахи или незаконни действия. Обемът на бизнеса ми- и аптеките, и бензиностанциите, показва, че такова твърдение е повече от несериозно!

Смятам, че моментът за постановяване на тази присъда е подбран умишлено, за да може в европейския доклад на 23 –ти септември да се посочи, че България много успешно вече осъжда т.нар.олигарси или хора с бизнес, които прокуратурата обявява за такива. Явно съм им много удобен в момента - от една страна едни ме обявяват за близък до властта, защото съм бил подкрепил по някакъв начин инициатива на ГЕРБ. Но от друга страна- ВОЛЯ винаги е била опозиция и по никакъв начин не участва в управлението, т.е. ние не сме тяхното „галено” дете -други са тези, които от години се натискат за тази роля. Явно някой иска да послужим за жертвоприношение и на наш гръб да се демонстрират някакви „успехи”.

Адвокатите ми ще обжалват в законовия срок. Няма да се поддам на поредния опит за натиск. Господ отгоре гледа! Вярвам, че истината ще възтържествува!