"Няма да подписваме проекта на управляващите, няма да участваме в събирането на 120 подписа."

Това е заявената днес позиция на лидера на "Воля" Веселин Марешки по БНТ по повод проекта за нова конституция, предложен от ГЕРБ, която става все по-разтеглива.

В сряда Марешки обяви, че е за свикването на Велико народно събрание и че сега е точният момент това да се случи. Само пет дни по-рано той беше заявил, че е против и че няма нужда от ВНС и че това би било "излишно губене на време". Във вчерашното си изказване Марешки обясни, че не одобрява идеята за промяна на броя на народните представители от 240 на 120, но има свои предложения - законопроект за изцяло мажоритарни избори и да бъде забранено на всички, които в момента са на политически постове, отново да бъдат избирани за депутати и министри, посочват от БНТ. (За написването на законопроект за мажоритарни избори е нужен обикновен парламент, който с обикновено мнозинство да направи промени в Изборния кодекс, б.р.)

В днешната му позиция има нови нюанси. Според лидера на "Воля" е "вредно и опасно" сега да се правят предсрочни избори. (Преди дни данните на две социологиески агенции показаха, че "Воля" остава извън парламента при парламентарни избори в този момент.) 

Марешки каза, че депутатите от партията му няма да се включат в събирането на 120 подписа, нужни проектът на ГЕРБ да започне да се разглежда от парламента. 

Те обаче щели да участват в дебатите по същество, ако проектът за нова конституция започне да се обсъжда. 

Имали готовност за разисквания и ако имало обществена нагласа, можели да участват в осигуряването на 160-те депутати, нужни за свикване на ВНС.

"Склонни сме да водим разговори", добави той.

Освен това Марешки не бил твърдял, че е "за свикването на Велико народно събрание". 

"Ако всички други са "за", и президентът Радев, и президентът Първанов, и Корнелия Нинова, кой съм аз, че да се противопоставям. Това е, което казах. Инаме ние от "Воля" сме категорично "против" свикването на ВНС", каза днес той.