Типично за лидера на "Воля" Веселин Марешки, само в рамките на минути той на два пъти смени мнението си. Днес Марешки поиска Народното събрание като институция да излезе със специална декларация, осъждаща поведението на съпредседателите на "Обединени патриоти" Валери Симеонов и Волен Сидеров по казуса с изказванията на руския патриарх Кирил. Това Марешки направи на т.нар. трибунка в кулоарите на парламента. После обаче бизнесменът, който е и зам.-председател на НС, реши да затвърди посланието си и чрез изказване от парламентарната трибуна. Но вече там осъждането на Валери Симеонов бе изпаднало по трасето.

В кулоарите лидерът на "Воля" изрази възмущение и от двамата - от вицепремиера Симеонов, защото определи главата на руската църква като "второразрядно съветско ченге", а от председателя на парламентарната група на "патриотите" Сидеров - заради последвалите дефилета в тв студиата, с които сравняваше Кирил с папата, а после и с главния равин на Йерусалим. Сидеров дори подхвърли, че ако партньорът му в управлението Симеонов бе обидил главния равин, то можело вече да не е между живите.

Затова и Марешки поиска извънреден председателски съвет и НС да излезе с декларация, която да осъди поведението и на двамата.

"Това става заразно. Утре някой ще каже, че не харесва Далай Лама! Докъде ще копаем?!", възмути се зам.-шефът на парламента.

"Обичам руския народ и руската душа, това е народ, който не приема обида", все пак сподели и лично мнение по казуса Марешки и допълни, че е притеснен, че отношенията между София и Москва се влошавали.

Вече от парламентарната трибуна лидерът на "Воля" се фокусира върху Сидеров:

"В опитите си да осъди нелепите изказвания на своя партньор Валери Симеонов по отношение на руския патриарх Кирил, Сидеров  го надмина. Ще цитирам дословно думите му: "Представяте ли си – вицепремиер на България казва нещо за главния равин на Израел – той е такъв, онакъв, еди какъв си… Край! Той престава да съществува като политическа личност, а може би и физическа. Не знам какво щеше да последва".

Какво щеше да последва, г-н Сидеров?! Нима намеквате, че духовен водач ще извърши убийство?! Вие съзнавате ли изобщо какво говорите?! Това ли ви е патриотизмът - да излагате България с всяка своя дума?! Колеги, ние от ВОЛЯ смятаме, че като отговорни и зрели хора, всички ние в тази зала сме длъжни да вземем решение, с което да се разграничим от една такава налудничава позиция."

 Иначе Марешки отново се разграничи от подозренията, артикулирани публично от Делян Добрев от ГЕРБ, но и от представители на БСП - че "Воля" се гласи да замени "Атака" в управляващата коалиция.