"Всяка власт трябва да води регулярен диалог с гражданите, не да ги залива с пропаганда за небивали успехи. Управляващите трябва да работят така, че да се пълнят чекмеджетата на гражданите, а не да ги изсмукват, за да пълнят своите."

Това коментира в Трявна президентът Румен Радев.

"Времето за диалог изтече, трябваше управляващите да покажат, че мислят за гражданите", посочи още държавният глава.

Според президента единственият изход от политическата криза е оставка веднага.

„Готов съм и съм длъжен да седна на една маса и с политически партии и общественици да говорим за бъдещето на България, но категорично след подаване на оставка. Това упорство в момента тласка България към безизходица“, добави държавният глава.

По-рано премиерът Бойко Борисов, че може да седне на една маса с Отровното трио, Радев и т. н., ако ясно чуе как те ще управляват. И повтори досега, че той е чувал досега само за бесилки, ковчези...

„Не приемам опорката, която цели да представи кризата като конфликт между президент и премиер. Това не е конфликт между две личности и сблъсък между две институции, това е сблъсък на народа с мафиотизираното управление", заяви още Радев.

Радев беше в Трявна за отбелязването на Славейковата вечер.

Силата на духа е оръжието на почтените. Смелостта им да бранят морални каузи е тяхното предимство пред всеки безпринципен тираничен сговор, подкрепян от тишината на апатията, каза той по-късно в словото си по този повод, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По думите на президента, именно хората на духа могат и са призвани да разпалват интелектуалното непокорство, което не руши, а изгражда национална стойност. Държавният глава благодари на всички, които и днес пазят и разпалват огъня на българския талант и родолюбие.

„С огромния просветителски мащаб и воля на Славейкови днес ни сродява не само уникалното им литературно наследство, което принадлежи към най-високите стойности на европейската хуманистична мисъл и талант. До нравственото им завещание ни доближава всеки порив на социална енергия и културен заряд, решени да покажат как се гради общество с ценности и бъдеще“, посочи Румен Радев. Президентът подчерта, че с обществената си дейност Петко и Пенчо Славейкови оставят ярък пример за това, че пътят на нацията не е в притаяването и хитруването, а просветеният разум, който открива хоризонти напред.

Радев напомни и че просветителите от поколенията на Петко и Пенчо Славейкови са виждали своята страна и своите сънародници като личности и общество, чиято сила произтича от устойчиви хуманистични ценности, от общи национални идеали и лична интелектуална висота и смелост.