Козметична промяна в текстовете за сертифициране на машините за гласуване и поставяне на срок това да се случи след осигуряването им от ЦИК. Отпадане на идеята в епидемична обстановка изборите да могат да се провеждат в рамките на 48 часа. И голям ремонт на ремонта на Изборния кодекс в частта за избор на Велико народно събрание (ВНС) - това най-общо предвиждат поправките на депутати от ГЕРБ, внесени между първо и второ четене. 

Партията на Бойко Борисов очевидно е твърдо решена да делегира изцяло на ЦИК намирането на машини за всички секции с над 300 избиратели в страната и цялата логистика по темата. Тази идея - макар и да не бе казано директно, доведе до оставката на председателката на ЦИК Стефка Стоева (официалният мотив бе "лични причини"). ГЕРБ отнесе критики отвсякъде по същия повод, а опозиционните БСП и ДПС заявиха, че целта не е най-после да се въведе повсеместен машинен вот, а да се намери виновник, ако законът за пореден път не бъде спазен. 

Припомняме, че с проекта за Изборен кодекс ГЕРБ предлага точно обратното на това, което прие през миналата пролет. Тогава от закона отпадна опцията избирателят да може да избира дали да гласува с машина или с хартиена бюлетина, като машини трябваше да има навсякъде на всички избори, проведени след президентския вот от 2016 г. Това не се случи. По предложение на ДПС след местния вот през 2019 г.обаче се прие да се гласува само с машини в страната - тоест без хартиени бюлетини. Изключение бяха само секциите с до 300 избиратели. Сега ГЕРБ иска връщане на хартията и възможността за избор на гласоподавателите. 

С новия вариант на текстовете депутатите на Борисов слагат срок - агенция "Електронно управление", заедно с институтите по метрология и по стандартизация ще трябва да удостоверят, че машините за гласуване отговарят на законовите изисквания в 30-дневен срок, след като ЦИК ги осигури. 

Велико народно събрание - мажоритарен вот в един тур. И дублиране в листите 

Цялата останала част от промените на ГЕРБ между двете четения на законопроекта са посветени на правилата за избор на Велико народно събрание.

Припомняме, че партията на Бойко Борисов събра 127 подписа под "чернова" на нова конституция и твърди, че ще преговаря с ДПС и БСП за подкрепа от 160 депутати за свикване на ВНС на база въпросната чернова. И двете парламентарни опозиционни партии засега са категорични, че такава подкрепа няма да дадат. 

ГЕРБ предлага 200 от "великите депутати" да се избират пропорционално, а останалите 200 - мажоритарно. Въпреки че имаше очаквания поне т.нар. мажоритарен вот да е в два тура - тоест първите двама кандидат-депутати по резултат отиват на балотаж, от ГЕРБ не предлагат нищо подобно. Така на практика според плановете на управляващата партия мажоритарен депутат във ВНС ще може да се стане и с едва 20-ина процента от вота на всички граждани в съответния едномандатен район. 

И второ - от партията на Борисов възнамеряват да позволят един и същи кандидат да е и в пропорционалната листа на дадена партия и коалиция в многомандатните райони, и кандидат за мажоритарен депутат от същата партия. Ако бъде избран и по двата начина - депутатът заема "мажоритарното" си място и на негово място влиза друг човек от партийната листа. 

ГЕРБ предлага и промени в начина, по който се определят едномандатните райони, подробни правила за определяне на изборните резултати и т.н. 

48-часови избори? И НФСБ е против идеята

От партията на Бойко Борисов казаха, че се отказват от идеята по време на епидемична обстановка провеждането на изборите да може да трае 48 часа. В проекта за промени на Изборния кодекс как точно би ставало това, кой и как ще пази бюлетините през тези две денонощия и т.н. не е написано. 

Коалиционните партньори от НФСБ също са предложили отпадане на този много спорен текст. Депутатите от партията на Валери Симеонов начело с юриста Христиан Митев искат и отхвърляне на идеите на ГЕРБ за нови начини за избор на Велико народно събрание. Точно с тези аргументи и в правната комисия Митев заяви, че НФСБ ще се въздържи от подкрепа за проекта на ГЕРБ. Но... в крайна сметка партията подкрепи големия си коалиционен партньор. 

От ДПС са внесли наново всичките си идеи от отхвърления преди седмица техен вариант на ремонт на Изборния кодекс. На дневен ред при второто четене така ще е отново и отпадането на уседналостта, и облекчението за разкриване на секции в чужбина извън ЕС, и отпадането на забраната за агитация на майчин език, различен от българския. Всички тези предложения на Движението са сред препоръките на Венецианската комисия от години. Спорният момент в проекта на ДПС - драстично завишаване на праговете, при които е възможно да се пренарежда партийна листа чрез преференциален вот - също отново е намерил място в предложенията. 

(Материалът е коригиран за отстраняване на неволен пропуск - б.р.)