"Законопроект, който не решава нито един проблем в изборното законодателство и процес". 

"Търси се не как да се изпълни законът и да се проведат честни избори, търси се виновник, че законът не е изпълнен и се сваля отговорността от Министерския съвет."

"Не отговаря на европейските препоръки и правила". 

Това са само част от критиките по проекта за ремонт на Изборния кодекс, внесен от ГЕРБ набързо, след като се появи и проектът за нова конституция, и искането за свикване на Велико народно събрание. Днес - ден преди официалния старт на есенния политически сезон в парламента, депутатите от правната комисия в Народното събрание се събраха, за да разгледат този проект и внесения от ДПС в края на миналата седмица на първо четене. 

В крайна сметка предложенията на ГЕРБ бяха подкрепени с 11 на 9 гласа в комисията, като от ДПС изрично обявиха, че са против, а Християн Митев от коалиционния партньор НФСБ декларира, че ще гласува "въздържал се".  Само че в крайна сметка гласува "за" проекта на ГЕРБ. "За" предложенията на ДПС гласуваха само представителите на движението в комисията, а ГЕРБ "се въздържа". Социалистите бяха против и в двата случая. 

Кой какво предлага: 

Заседанието на правната комисия започна - както си му е редът, с представяне на законопроектите от вносителите. Ана Александрова, която е шеф на комисията, обяви, че проектът на ГЕРБ е в отговор на исканията за машинно гласуване от различни партии, неправителствени организации, гражданите. Затова и се предлага такъв вот, като това е акцентът. 

Това, което пропусна да каже е, че в действащия и към този момент закон машинното гласуване не само е записано, а то е задължително, при това без хартиени бюлетини. Като правилото важи за всички секции в страната с над 300 избиратели по списък. Промяната бе направена по предложение на ДПС с подкрепа от ГЕРБ през пролетта на 2019 г. Сега ГЕРБ практически прави крачка назад спрямо 2019 г. - връща опцията за хартиени бюлетини, редом с машините, като избирателят ще има право на реши как да гласува (такъв бе най-старият вариант на изборни правила, преди съществуващата от 2014 г. опция в закона за избор между хартия и машина да бъде... отменена, след като стана и тогава задължителна - б.р.)

Предлага се още ЦИК да поеме цялата организация за машинния вот, за избора за купуване или наемане на машини, складирането им, логистиката и т.н. Мотивът - сега не било ясно по закон кой отговаря.  

ГЕРБ предлага и нови правила за провеждане на вот за Велико народно събрание - смесена изборна система с 200 пропорционални и 200 мажоритарни мандата, вот в един тур в едномандатните мажоритарни райони и др. 

Хамид Хамид от ДПС представи проекта на движението, като припомни, че исканията са едни и същи от години - облекчено създаване на секции зад граница в страни извън ЕС, защото сегашното ограничение от 35 секции на практика прави невъзможно голяма част от българските граждани в чужбина да упражнят изборните си права, отпадане на уседналостта, която също препятства правото на българите да гласуват по постоянен адрес, отпадане на забраната за агитация на майчин език, когато е осигурен български превод (последните две са изрични препоръки на Венецианската комисия и още няколко международни ортанизации). Спорното предложение при ДПС е драстичното вдигане на прага за преференциално гласуване, който практически ще го обезсмисли. Предлага се въвеждане на видеонаблюдение в секциите - насочено към работата на секционните комисии, като се запазва тайната на вота на избирателите. 

От движението настояват отново да отпадне разпоредбата, че гласуването в България е задължително. Това на свой ред ще доведе до заличаване на опцията "не подкрепям никого" в бюлетините, която съществува именно заради "задължителния" вот. 

ДПС "против" проекта на ГЕРБ. Не решава нито един проблем

Йордан Цонев от ДПС обяви, че партията ще гласува против идеите на ГЕРБ на първо четене, защото "не се решава нито един съществуващ проблем на изборния процес". 

След което надълго и нашироко разказа това, което Александрова пропусна - а именно, че задължително и само машинно гласуване по закон има и сега - по предложение на ДПС и прието от управляващите преди година. 

За частта "Велико народно събрание" само каза, че такова така и така няма да бъде свикано (без подкрепа от ДПС не могат да се съберат нужните 160 гласа за целта - б.р.), така че тези теми няма да ги коментира. 

"От 2013 г. е искането за въвеждане на машинно гласуване без хартия е неизменна позиция на ДПС. Преди вота през 2013 г. по наша инициатива се организира, заедно с БСП, паралелно преброяване. Дублирахме дейността на ЦИК. Този експеримент затвърди нашия опит за дефектите в провеждане на избори.  Големият дефект е работата на секционните избирателни комисии. Над 65-66% от протоколите бяха сгрешени, поправяни, подписвани, преподписвани. Не твърдим, че непременно има изборни измами. Твърдим, че не може процесът да бъде белязан от протоколи в този им вид. Затова трябва да се изолира работата на СИК и да се мине към машинно гласуване. Оставям настрана най-важния фактор - партийната пристрастност и мнозинства в СИК", заяви Цонев.

Той беше категоричен още, че не е работа на ЦИК, а на правителството да произведе, да наложи производството на машини, а отговорност на държавата е да ги сертифицира. Не е работа на ЦИК да има и складове - каквато е идеята на ГЕРБ. 

БСП: Целта на ГЕРБ е да свали отговорност от Министерския съвет и да намери виновник

Крум Зарков от БСП обяви как всички промени на ГЕРБ в кодекса, особено в частта за прехвърляне на цялата отговорност за организацията на машинен вот на ЦИК, целят да се снеме отговорност от Министерския съвет, а за сметка на това да се намери виновник за това, че законът няма да бъде изпълнен

Зарков оспори тезата на ГЕРБ, че сегашният кодекс не казвал кой отговаря за логистиката, в това число осигуряването на машини, с... текст от действащия закон. Чл. 18, ал. 1 от действащите изборни правила гласи: 

Подготовката и организирането на изборите се осъществяват от избирателните комисии, органите на изпълнителната власт и другите институции в съответствие с правомощията им по този кодекс. Органите на изпълнителната власт и другите институции осъществяват дейности от организационен и технически характер по осигуряването на избирателните комисии, включително с бюлетини, изборни книжа, техника, консумативи и други материали. Отпечатването на хартиените бюлетини, машинното гласуване и свързаните с тях дейности се възлага и контролира от Централната избирателна комисия. Министерският съвет координира дейността на органите на изпълнителната власт във връзка с материално-техническото осигуряване на изборите.

И попита какво, ако не "материално-техническо осигуряване на изборите" е намирането на машини за вот, вменено сега на правителството.

Критики получиха и идеите за 48-часов изборен ден, и другите предложения на властта, които също не са обезпечени и мотивирани в проекта, представен за гласуване, стана ясно от изложението на социалиста.  

Христиан Митев от НФСБ щеше да се въздържи. Но гласува "за"

При вот 11 на 9 гласа в полза на проекта на ГЕРБ, вотът на юриста от НФСБ Христиан Митев и колегата му в правната комисия от "Обединени патриоти" можеше да се окаже препъни камът за приемане на проекта на първо четене, показва аритметиката. Така Митев, който първо обяви, че ще гласува "въздържал се", в крайна сметка също даде вот "за" идеите на коалиционните си партньори. Неговите критики и причината на думи да не подкрепи текстовете на ГЕРБ бяха предимно заради промените в глава "Велико народно събрание". Патриотът е против начина на провеждане на избори по смесена избирателна система - пропорционална и мажоритарна. Този дебат обаче за втори път не се случи, доколкото засега е ясно, че ВНС едва ли ще има. 

Представителите на неправителствения сектор, присъствали на заседанието на правната комисия, също остро критикуваха проекта на ГЕРБ - по всички пунктове. По-малко критики - при това най-вече в частта с практическото обезсмисляне на преференциите, получи проектът на ДПС.

Ваня Нушева, преподавател по "Изборни системи" в Софийския университет, която представлява и организацията “Прозрачност без граници”, заяви, че предложенията на ГЕРБ в огромната си част са недомислени, опасни и противоречат на стандартите на Съвета на Европа и Венецианската комисия, които не допускат промени в изборната система и изборните райони година преди избори.

По отношение на проекта на ДПС се обяви против видеонаблюдение в секциите, защото това може да повлияе на тайната на вота - ако не в частта му кой как гласува, то в частта дали даден избирател изобщо е отишъл до урните. От залата обаче й опонираха, че това така и така се знае, защото всеки избирател, упражнил правото си на вот, се подписва срещу името и личните си данни в избирателния списък, след като пусне бюлетина.

Очаква се още в следващите дни ремонтът на Изборния кодекс да влезе в пленарната зала на първо четене. След това ще се види какви предложения ще направят различните партии преди окончателното гласуване на изборните правила за предстоящите парламентарни избори. Които може да се редовни - през март догодина, но може и да са по-рано.