Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова 27-те страни членки да ускорят приемане на санкции срещу Беларус в момент, в който Кипър блокира подобни наказателни мерки, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Политическото преследване в Беларус, което включва задържане по политически причини и изпращане в принудително изгнание на опозиционери трябва да престане. Призовавам да се ускори процесът по приемане на санкции", подчерта Шарл Мишел в туит.

"Беларуските власти трябва да освободят политическите затворници и да оставят своите граждани да упражняват правото си на свобода на словото и на събирането", допълни той.

Според европейски източници днес Кипър е заявил, че не може все още да даде съгласието си за санкции срещу Беларус. Никозия твърди, че първо трябва да бъдат предприети сходни мерки срещу Турция в кризата в Централното Средиземноморие.

В Европейския парламент фракцията "Прогресивен алианс на социалистите и демократите" предложи лидерките на беларуските протести Светлана Тихановска, Мария Колесникова и Вероника Цепкало за наградата на ЕП за свобода на мисълта на името на Андрей Сахаров, предаде ТАСС.

Краткият списък на номинираните за отличието ще бъде оповестен през октомври, а победителите ще бъдат огласени през ноември на сесията на ЕП.

Същевременно САЩ изразиха своето безпокойство от похищението на представители на Беларуската опозиция, предаде ТАСС, като цитира говорителката на Белия дом Кейли Маккенани.

"САЩ са крайно обезпокоени от продължаващите нарушения на човешките права след изборите в Беларус, от съобщенията за отвличания или за насилствено изгонване на опозиционни деятели", заяви Маккенани.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.