Носителка на Нобелова награда за литература и член на опозиционния Координационен съвет Светлана Алексиевич заяви, че съветът не е подготвял преврат в страната, а се е стремил да не допусне разкол в Беларус чрез обществен диалог, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Въстана не Координационният съвет, въстана страната. Искам да повторя това, което казвам винаги. Не сме подготвяли преврат. Не желаехме да допуснем разкол в нашата страна. Искахме в обществото да започне диалог", заяви Алексиевич в обръщение, публикувано в интернет.

"Не искам да напускам страната", каза писателката, отваряйки вратата на журналистите, след като по-рано в апартамента й се опитаха да влязат маскирани лица.

"Координационният съвет ще остане жив, разширихме го ( . . . ) Той не е мъртъв, в него вече се записаха над 4000 души", добави Алексиевич. Тя допълни, че е последният останал на свобода в Беларус член на президиума на Координационния съвет на беларуската опозиция.

Алексиевич каза, че останалите й колеги от президиума са "или в затвора, или са изгонени в чужбина", цитирана от ДПА и ТАСС.

"Днес бе арестуван последният - Максим Знак", заяви тя и добави: "Но на мястото на изтръгнатите от нашите редици ще застанат стотици други".

Чужди дипломати посетиха дома на носителката на Нобелова награда за литература Алексиевич на фона на съобщения, че хора с маски са се опитвали да влязат в него.

"Тя сподели, че е разтревожена и сега с нея, освен други лица, е и вторият по ранг дипломат от нашето посолство и някои други посланици", каза пред шведската обществена телевизия Ес Фау Те Кристина Йоханесон, шведският посланик в Беларус, цитирана от ДПА.

Тихановска сравни ситуацията в Беларус с Полша при създаването на "Солидарност"

Беларуска опозиционерка Светлана Тихановска, която е на визита във Варшава, изрази днес надеждата си, че пътят на Беларус към демокрацията ще бъде "много по-кратък" от този на Полша, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тихановска сравни демонстрациите в Беларус с тези, организирани от полския синдикат "Солидарност", допринесли за падането на комунизма през 1989 г.

"Пътят за "Солидарност" бе дълъг, но очаквам, че за нас той ще бъде много по-кратък", каза опозиционерката пред студенти във Варшавския университет.

Полша отбеляза миналата седмица 40-ата годишнина от историческото споразумение, с което официално бе признат синдикатът "Солидарност", първият независим синдикат в съветския блок, отбелязва Франс прес.

Беларуската опозиционерка се срещна с полския министър-председател Матеуш Моравецки и разговаря с представители на беларуската диаспора в Полша.

Тихановска призова беларуските власти да освободят задържания член на президиума на Координационния съвет на беларуската опозиция Максим Знак, предаде ТАСС.

"Настоявам незабавно да бъде освободен Максим Знак, който бе задържан или, ако трябва да се изразя по-правилно, който бе похитен днес", заяви Тихановска в своя канал в Телеграм.

Тихановска поиска също така да бъдат освободени задържаните по-рано членове на президиума на Координационния съвет на беларуската опозиция Сергей Дилевски и Мария Колесникова, а също така и да бъде гарантирано безопасното завръщане в Беларус на членовете на президиума Павел Латушко и Олга Ковалкова, които са сега извън беларуските предели.

Лидерът на Европейската народна партия Доналд Туск предложи Светлана Тихановска и съпругът й Сергей Тихановски да бъдат номинирани за Нобеловата награда за мир.

"Вярвам, че ще бъде силен сигнал, ако Европейският съюз номинира Светлана Тихановска и съпруга й Сергей Тихановски, който все още е в затвора, за Нобеловата награда за мир. По този начин ще бъде отдадено необходимото уважение към всички беларуси, взели участие в най-мирното движение в историята", написа днес Туск в Туитър.

Тихановска напусна Беларус и замина за в Литва след беларуските президентски избори на 9 август, на които тя бе основен опонент на действащия беларуски президент Александър Лукашенко, припомня агенцията.