Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската комисия напомни днес, че държавите членки са длъжни да осигурят безопасни условия за работа на журналистите, включително, когато те отразяват улични протести. 

Говорител на Комисията заяви това на редовния ѝ брифинг в Брюксел, отговаряйки на въпроси за сблъсъците между протестиращи в центъра на София в сряда. Тогава репортери от различни медии бяха напръскани с лютив спрей или бити от полицията.

"Журналистите, които покриват демонстрации, трябва да могат да вършат работата си във възможно най-добрите и безопасни условия. Ние сме много ясно за свободата на пресата и за нуждата държавите членки да осигурят безопасността на журналистите", каза Кристиан Виганд, говорител по въпросите на правосъдието и вътрешните работи.

"Комисията е в течение на процеса и ние продължаваме да следим ситуацията в България много отблизо. Винаги сме били ясни, че мирните протести, мирните демонстрации са основни права във всички демократични общества, каза още той. - Когато стане сума за насилие, Комисията има ясна позиция, че няма място за насилие и че в същото време налагането на закона е въпрос от компетентостта на държавите членки. Обаче всяко използване на сила трябва да се упражнява по пропорционален начин."

Виганд припомни, че през миналата година Комисията установи, че "напредъкът, постигнат от България, е достатъчен, за да отговори на изискванията" в действалия дотогава Механизъм за сътрудничество и проверка, с който ЕС наблюдаваше правосъдието и вътрешните работи у нас. Той обаче припомни, че тогава страната ни е поела ангажимента за "приложение и последващи действия" на мерките, довели до края на мониторинга и Комисията следи дали този ангажимент се изпълнява.

"Тази позиция не се е променила", каза говорителят.

Той посочи, че предстои Комисията да публикува доклад за състоянието на върховенството на закона за всички държави членки и че основни акценти в него ще бъдат правосъдието, борбата с корупцията, медийният плурализъм и разделението на властите. 

Държавите преговарят за мониторинг за състоянието на върховенството на закона във всички страни на ЕС, който ще позволява нарушаващите този принцип да губят достъп до европейско финансиране.

Коментари

Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

|04.09.2020

|04.09.2020 Евродепутатът Рамона Стругариу : Борисов, вашият мандат е позор, прекратете насилието и арестите . ”Задържани хора и журналисти, удряни и заплашвани в България, докато протестират срещу корупцията и мафията, са огромен позор за вашия мандат. Агресивните репресии срещу протестиращи трябва незабавно да приключат”

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.