Официално - досегашната заместник-министърка в Министерство на правосъдието Десислава Ахладова вече е титуляр на мястото на подалия оставка Данаил Кирилов. Днес Ахладова се закле в парламента, след като депутатите гласуваха рокадата, но първото което й се наложи да направи бе да отговаря на въпроси за "евтин" апартамент и... Делян Пеевски.

Очаквано тази поредна персонална промяна в кабинета не бе подмината без коментари от трибуната от народните представители от левицата.

Снимки БТА

Георги Свиленски за пореден път в този ден призова лично премиерът Бойко Борисов да дойде в сградата на Народното събрание (Борисов избягва да прави това по традиция, б.р.) - в случая - за да представи новата министърка, която предлага за поста.

"Кажете на г-н Борисов, че има коридор между Министерски съвет и Партийния дом - може да дойде необезпокояван от никого", обърна се той към председателката на парламента Цвета Караянчева, очевидно визирайки прословутите тунели между двете сгради.

 

"Няма възможност да дойде. Затова тук е вицепремиерът г-жа Захариева", отвърна Караянчева.

И Захариева представи Ахладова - като магистрат, изкатерил стълбата от най-ниското стъпало - от младши съдия до административен ръководител първо на районния, после на административния съд в Перник.

От БСП обаче не подминаха темата със самата оставка на Кирилов, случила се изневиделица и без публично представени мотиви.

"Когато това е третият министър на правосъдието, е сигнал за провал на правителството в областта. Не се казва и дума защо си е тръгнал стария министър. Защото ги е срам от работата в мандата или защото причините не са за изричане? Важно е да знаем дали си тръгва, защото не може да пише във фейсбук или не може да пише конституция. Важно е да знаем защо си тръгва, за да знаем какво да изискваме от следващия", посочи Крум Зарков.

И допълни по адрес на Екатерина Захариева:

"Не е много логична комбинация външен министър да е вицепремиер за съдебна реформа. Освен ако не предположим, че не правим съдебна реформа за пред чужденците."

"Никой министър не може да изпълни реформа, ако няма правителството воля за това. Промените, от които има нужда България, не са персонални, а са генерални. И изискват хора, които знаят какво трябва да се направи и трябва да имат доблест", заяви в заключение Зарков.

В същия дух се изказа и Явор Божанков. Кирилов напуснал тихомълком, "все едно напускате мафия - с мълчание". "Една оставка ще зарадва всички граждани и това е оставката на министър-председателя", заяви и той. На което Караянчева вметна: "Не всички граждани..."

След като се закле Ахладова даде кратък брифинг, на който представи като приоритет пред работата си като министър електронното правосъдие. Последва обаче въпрос за говоренето в публичното пространство, че и министерството, и съдебната система са овладяни от депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски. 

"От 18 години съм в съдебната система, влияние от страна на някоя политическа група, която и да е тя, не е имало. Не познавам депутата Делян Пеевски", отвърна тя.

Коментира и публикации, че е закупила жилище на преференциални цени. "Не отговаря на истината това, че съм закупила апартамент на преференциални цени", заяви министърката. По думите й обявен бил само единия от договорите за жилището, което иначе е в кв. "Свобода", закупено с ипотечен кредит, 82 квадрата.

"Стойността е многократно над данъчната оценка", посочи Ахладова.

А за мотивите на Кирилов да подаде оставка - не знаела какви са.