Заместничката на Данаил Кирилов като правосъден министър - Десислава Христова Ахладова-Атанасова, предлага премиерът Бойко Борисов за титуляр в министерството. Решението за промяна в Министерския съвет след оставката на Кирилов е внесено в Народното събрание днес и утре е в дневния ред на депутатите. 

Ахладова-Атанасова тези дни нашумя, защото именно тя бе пратена наместо Кирилов да представлява министерството по време на изслушванията на тема "върховенство на закона" в новосъздадената мониторингова група за България към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. Заседанието бе закрито, а властта и прокуратурата от една страна, и представителите на неправителствения сектор, участвали в изслушването - от друга, сериозно се разминаха във версиите си какво всъщност се е случило там.

Биографията на кандидат-министърката гласи, че е родена през 1974 г., юрист от ЮЗУ "Неофит Рилски", била е съдия, председател на Административния съд в Перник и на Районния съд в града - преди да влезе в изпълнителната власт. До момента е била с ресори ръководство и контрол върху дейността на Инспектората на министъра на правосъдието по Закона за съдебната власт; дейността на дирекция “Българско гражданство“, дирекция „Взаимодействие със съдебната власт“, Агенция по вписванията.

Данаил Кирилов подаде оставка преди дни, като първоначално представители на "Обединени патриоти" го защитаваха, а министър Емил Димитров-Ревизоро дори прогнозира, че тази оставка може и да не бъде приета. 

 
Кирилов обаче е от квотата на ГЕРБ във властта, а според коалиционното споразумение партията може да предложи промени в кабинета на "своите" министри, след съгласуване с партньорите. 
Това е поредната оставка в третото правителство на Бойко Борисов. В началото на протестите си тръгнаха Владислав Горанов, Младен Маринов и Николина Ангелкова. Това не повлия по никакъв начин на исканията на площада за оставка на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.