"Едно срамно петно ще остави г-н Данаил Кирилов в правосъдното министерство, нищо повече."

Това коментира по БНР адвокат Иван Демерджиев - председател на Пловдивската адвокатска колегия, която поиска преди месец оставката на правосъдния министър.

"Дълбоките причини да поискаме оставката на министър Данаил Кирилов бяха законодателната дейност на това Народно събрание, която многократно се оповестяваше, че е инспирирана лично от него като един от най-доверените юристи на премиера", припомни той.

Според председателя на Пловдивската адвокатска колегия, ако Кирилов е автор на проекта за нова конституция, основателно си подава оставката.

Адв. Демерджиев беше категоричен, че трябва да бъдат огласени истинските мотиви за оставката на правосъдния министър.

"Искаме да знаем какви са причините за тези процеси, за да можем да ги оценим", каза той.

Демерджиев изрази притеснение за фигурата на заместника на Кирилов на поста.

"Както по отношение на фигурата на главния прокурор, така и по отношение на министъра на правосъдието трябва да се подберат професионалисти с утвърден авторитет в средите на правната система. Когато се предлагат други личности, те естествено не могат да изпълняват тези функции по успешен и убедителен за обществото начин", подчерта той.

Според председателя на Пловдивската адвокатска колегия за конституцията трябва да се водят задълбочени дебати - обществени и професионални:

"Кое налага да се променя старата конституция с едни гротескни промени в нея като прехвърлянето на правата на гражданите от глава 2 в глава - последна, което говори достатъчно", попита още той.