В деня преди официалния старт на новия парламентарен сезон, насред кризата с продължаващи 54 дни протести с искане за оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев и при очакване за организиране на парламентарни избори най-късно след около 6 месеца, депутатите от правната комисия подхващат ремонта на Изборния кодекс. 

Проектите са два - на ГЕРБ и на ДПС. Първият бе внесен, след като Борисов поиска нова конституция и свикване на Велико народно събрание. Вероятността да получи подкрепа за тези инициативи изглежда все по-невероятна след отказа на ДПС да даде нужните гласове. Но парламентарни избори - предсрочни или редовни, ще има, а управляващите твърдят, че в изборните правила отново има дефекти. 

Проектът за промени на управляващите е мотивиран преди всичко с изчистване на темата "машинно гласуване", въпреки че последно кодексът бе променян точно в тази част през пролетта на 2019 г. Тогава с вота на ГЕРБ се реши на всички видове избори, без местни, гласуването да е само машинно - без хартиена бюлетина - във всички секции в страната с над 300 регистирани избиратели. Сега управляващите дават крачка назад - връщат хартията, като предлагат избирателите да имат право да изберат сами начина, по който да упражнят вота си. 

Промени - както обясни вицепремиерът Томислав Дончев, се налагат и заради липса на регламент кой поръчва - за купуване или за наем - машините, кой ги съхранява и кой отговаря за цялата съпътстваща логистика. Предложението на властта е това да бъде ЦИК. От комисията се оказаха изненадани. А председателката на изборната администрация Стефка Стоева подаде оставка - по лични причини, но давайки да се разбере, че част от тях са свързани със законовата и организационната каша около машинния вот. 

Други идеи гласят, че държавната компания "Информационно обслужване", начело с проф. Михаил Константинов, както и агенцията за електронно управление, одитират машините, отговарят за софтуера и т. н. Изборните наблюдатели, които преди можеха да тестват машините, вече няма да имат това право, става ясно още от проекта.

В предложенията на ГЕРБ - в случай че някак се стигне до Велико народно събрание, се предлага то да се избира със сменена избирателна система - 200 депутати с пропорционални листи, 200 - в едномандатни избирателни райони и мажоритарно. Според текстовете - с вот в един тур, което на практика значи, че мажоритарен депутат може да бъде избран и с 20 на сто от гласовете, подадени в района. Според депутати от управляващата партия това може да подлежи на ревизия и да се реши, че при мажоритарни избори ще има два тура.

Друго спорно предложение на ГЕРБ - в епидемична обстановка, в каквато сме до неясно кога заради коронавируса, да може изборите да се провеждат не в един, а в два дни (или 48 часа). Без да има каквато и да било яснота кой и как ще организира това двудневно гласуване, какво става със секционните избирателни комисии, преброяването на подадените в първия ден бюлетини, съхраняването на урните и т. н. 

ДПС с нов стар проект - орязване на преференциите, без уседналост

От ДПС не изневеряват на себе си, когато стане дума за ремонт на Изборния кодекс, и по традиция са внесли проект, с който повтарят стари свои предложения. Ключовото сред тях - практическо орязване на преференциалното гласуване в рамките на пропорционалните партийни листи. Тоест силно затруднение пред това избирателите да пренаредят кандидат-депутатите, подредени веднъж от партийните централи. 

Конкретно идеята за парламентарни избори гласи, че преференциалният вот сработва само ако кандидат от дадена листа получи брой преференции, равен на броя нужни гласове за пълен депутатски мандат. Сега преференцията сработва, ако 7% от избирателите на конкретна листа са посочили даден кандидат от нея. Водачът на листата сега е "бетониран", тъй като бюлетините за дадена партия, в които няма отбелязана преференция, се броят за водача. 

Ако идеята на ДПС мине, това значи, че ако партията X печели само 1 мандат в съответния избирателен район, то по никакъв начин депутат не може да стане друг освен водача. Освен ако всички гласоподаватели на Х не са дали преференция на само един друг кандидат от листата. 

ДПС предлага отпадане на уседналостта при местни и европейски избори, което също се случва всеки път като предложение. И никога не получава подкрепа. От движението продължават да настояват и за законна агитация на майчин език, когато той е различен от българския, при осигурен превод на български. И двете идеи са част от препоръките на Венецианската комисия за промени в родното изборно законодателство. И никога не се приемат. 

От движението настояват отново да отпадне разпоредбата, че гласуването в България е задължително. Това на свой ред ще доведе до заличаване на опцията "не подкрепям никого" в бюлетините, която съществува именно заради "задължителния" вот. 

Друго предложение е за облекчаване на разкриването на изборни секции извън страната. 

Заседанието на комисията по правни въпроси е днес от 13 ч. Вероятно целта е поправките в Изборния кодекс да влязат в пленарната зала на първо четене още в първата седмица, в която депутатите се връщат на работа. Тя започва утре.