Бившият собственик на "Левски" Тодор Батков коментира тежката ситуация в "Левски", раздиран от конфликти между привърженици и ръководството на клуба. Адвокатът бе гост в сутрешния блок на бТВ, станал арена на нападки, въпроси и разкрития през последните дни от страна на всички страни.

Батков призова феновете да преустановят "платената любов към "Левски" в момент, в който клубът е пред фалит. Разказа интересни случки от миналото.

Вчера шефът на Националния клуб на привържениците (НКП) Степан Хиндлиян, който критикува управлението на "сините" и е в публична вражда с фракцията "Ултрас Левски", призова Тити Папазов да отиде на полиграф и да отговори на четири въпроса. В предишните дни пък се изказваха Папазов и изпълнителният директор Павел Колев - заедно с Наско Сираков те дадоха и пресконференция. Там някои питания получиха отговори, но други не. Второто насъска още повече лидери на НКП и "Левски София-запад" - друга фракция.

Конфликтът между привържениците е заради платената охрана на сектор Б, приходите от търговията с фенските стоки и т.н.

"Големият проблем продължава да стои, даже да ескалира. Това са безпаричието и ликвидната криза, която може да доведе до много лоши неща. На фона на това тези разнопосочни мнения, крамоли, скандали, които стават публично достояние..., рече Тодор Батков, след който вече се смениха четири ръководства на "Герена". - Те трябва да излъчват единна позиция, да са като юмрук, да мобилизират привържениците. А те си изясняват отношенията, и то по медиите. Явно е несходство в характерите.

Ситуацията в "Левски" е толкова тежка, че очевидно неща, които са установени с годините, трябва да се преосмислят. Хора, които реализираха приходи в годините, за които любовта за "Левски" е била поминък и начин на оцеляване, трябва да дадат малко назад. Платена любов от публиката към настоящия момент не е удачна."

Батков отказа да посочи кои точно упражняват "платена любов". Но посочи два случая и намекна за много други, в които е трябвало "да кляка" пред определени фенове, които с действията си на европейски мачове - показване на нацистки символи и пиротехнически акции, са го рекетирали, за да получат облаги.

"Европейският поход на "Левски". Играем квалификации с шампиона на Грузия "Сиони". Мачът си върви добре, на полувремето водим 1:0, очевидно ще вкараме още един гол. В началото на второто полувреме стадион "Георги Аспарухов" се превръща в Сталинград - за 17 години такава бомбена атака не съм преживявал.

Влезли сме в Шампионска лига, празник, пълен национален стадион... В един момент 30-20 младежи си вдигат фланелките и отдолу имат потници със свастики. На равно поле. В резултат на което тогавашният президент на "Левски" кляка, започват се разговори, "Да видим какво искате", искате за дейност - ето ви това за дейност. След време: "Шефе, хайде да вдигнем цените в сектор Б с левче, но да ни го даваш", "Не искаме полиция, ще се самоохраняваме, клубът ще ни плаща." Понеже аз не приемам някой да говори така, както сега си позволяват, леко ме принудиха. Защото престижът на "Левски", чистотата на образа на клуба, особено в международни мачове, означава много повече."

Той отрече да се е "откупувал".

"Не съм се откупувал, просто седнахме и се разбрахме. Не знам в годините колко безумни пари сме платили за глоби, абсолютно излишни - за бомби, за димки, за всякакви канонади. Всичко беше официално. Първо се даваше на база на договор за някаква структура. Не помня каква, фенска. След като им помогнахме да си формират охранителна фирма, за дейността на фирмата се плащаше всеки мач. Баждеков беше на чекмеджето. При него не можеше да мине този номер.

Говоря за неща, които бяха договорени и се изпълняваха редица години. Оттам нататък, след като са влизали парите, как са усвоявани, това не е проблем на клуба, но не може да продължава по този начин. Това с фенските артикули... Какво по-нормално от това клубът да прибира печалбата от продажбата на фенски стоки. По времето на Божков и преди него това беше приоритет на фенските организации. Това не е нормално, къде го има това? Нито в "Барселона", нито в "Реал". Това е едно много сериозно перо в приходите. По мое време им се даваха някакви количества, срещу което те държаха някакъв отчет", даде своята теза за практиката досега с продажбата на фенски стоки адвокатът и бизнесмен.

Батков порица начина, по който са били харчени пари през последните години в клуба, като заяви, че за по-малко от 12 месеца са усвоени 24 млн. лева, щатовете са били "раздути", а заплатите на футболистите не са отговаряли на тяхното представяне на терена.

"Когато има, се пилее. Когато няма, почва някакво джафкане помежду си. По-важно е клубът да оцелее. Това е положението."

Бившият собственик на "сините" говори и по зададените четири въпроса от Степан Хиндлиян към Константин Папазов. Част от тях са свързани с действия по време на управлението му. Едно от питанията бе за намеса на Папазов в помощ на "Локомотив" (Пловдив) през 2004 г., когато тимът стана № 1 за сметка на "Левски".

Друг бе за прословутия заем от 200 000 лева покрай юбилея през 2014 г.

"През 2004 г. Тити не е бил в моето полезрение. Загубихме титлата, "Локомотив" имаше силен отбор. Бяха едни по-други времена, доста клубове легнаха на "Локомотив" по някакви причини. Ние сме морални победители, защото на "Герена" ги бихме с 3:0.

Папазов беше един от организаторите на 100-годишния юбилей. Истината е, че феновете направиха организация с нестопанска цел, включиха се много хора, събраха се много пари под формата на дарения, билети... Не бих казал, че парите се разходваха прозрачно, но клубът няма нищо общо. Хората, които изнесоха на гърба си юбилея, са едно момиче - Ина, и едно момче - Христо, май се казва. Имаше дупка от 200 хиляди лева в организацията, която трябваше да бъде ликвидирана, след като е изпълнила целта си. Тогава и Ина, и Христо ядоха бой. Оттогава не се появиха", рече Батков.

"200 хиляди лева от Папазов бяха някакъв депозит от жена му, за който аз не съм молил. Той дойде. Имаше поредният проблем - трябваше да плащаме транш за Сержиньо Грийн - нелош футболист. Трябваше да платим 100 хил. евро. Той каза: "Аз ще говоря с жена ми. Има един депозит, ще ги изтегли." И след един час донесе парите. Каза, че са от депозит на жена му. Върнах му ги", припомни бившият собственик на клуба.