На събитие по случай отбелязването на битката при Манцикерт от 1071 г. между Византия и селджукските турци, завършила с поражение за империята, Реджеп Ердоган обяви, че някои "хора" не са достойни за "византийското си наследство" и ги предупреди, че ако допуснат грешка, "ще открият път към собствената си гибел".

Въпреки че президентът на Турция не назова директно адресата на заплахата си, не е трудно да се досетим, че става въпрос за Гърция. През последните няколко седмици Атина протестира срещу морските набези на турски изследователски и бойни кораби в територия между Крит и Кипър, която възприема за част от континеталния си шелф. 

Турция отхвърля тези твърдения и продължава да търси залежи на природен газ, като гръцки бойни кораби следват турската фрегата по петите. Вече дори имаше малък инцидент - лек сблъсък на два от плавателните съдове, който официални служители определиха като "инцидентен". Може би заради това не се стигна и до конфликт.

Експедициите на Анкара вече бяха възнаградени, но не в Източното Средиземноморие, а в Черно море. Ердоган обяви, че са открити най-големите залежи на природен газ в историята на страната.

Европейският съюз твърдо декларира подкрепата си за Гърция, но на този етап единствено настоява за деескалация на напрежението. Вчера загриженост изрази германският външен министър Хайко Маас, който предупреди, че "искра, без значение колко малка, може да доведе до катастрофа" в региона на Източното Средиземноморие.

"Това, че хора, които не могат да са достойни и за византийското наследство, днес, взимайки зад гърба си европейците, се стремят към несправедливост, беззаконие и пиратство, е знак, че не са успели да научат нищо от историята", обяви президентът на Турция, предаде турската телевизия НТВ, цитирана от БТА. "Приканяме събеседниците си да влязат в релси и да се въздържат от грешки, които ще открият път към собствената им гибел", предупреди той.

Ердоган подчерта, че когато Турция казва, че ще направи нещо, то тя ще го направи и ще плати нужната цена.

"Ако има някой, който иска да се изправи срещу нас, нека да заповяда, ако ли не, ние ще се погрижим за собствените си неща", каза той. "Така, както ние нямаме аспирации към ничия чужда земя, суверенитет и интереси, така и никога няма да отстъпим от това, което е наше", посочи Ердоган. "Турция ще вземе онова, което е нейно право, в Средиземно, Егейско и Черно море".

Вековните исторически конфликти между Анкара и Атина често биват припомняни в официалните изявления на политици и на двете страни през XXI в.

На 25 март 2018 г., по случай Деня на независимостта на Гърция, тогавашният гръцки министър на отбраната Панос Каменос осъди действията на Турция в Егейско и Средиземно море, като предупреди, че "ще смажем всеки, който се опита да постави под въпрос националния ни суверенитет".

"Всеки, който си представя пресъздаването на големи Османски империи, трябва да си спомни 1821 година. Как гръцкият народ се изправи пред Османската империя и я смаза", заяви той.

Мицотакис: Гърция ще разшири териториалните си води до 12 морски мили в Йонийско море

Гърция планира да разшири териториалните си води до 12 морски мили в Йонийско море. Това обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, като законопроект ще бъде гласуван скоро в парламента и че той се основава на член 3 от Международното публично право, предаде Ройтерс.

"Гърция ще разшири западните си териториални води до 12 морски мили от шест", съобщи министър-председателят. 

Италия и Гърция подписаха споразумение за морските си граници през юни, като по този начин установиха изключителна икономическа зона и възстановиха продължителните си спорове относно правото за риболов в Йонийско море.

Гръцкият парламент обсъжда подобно споразумение и по отношение на Египет. На изток - нещата стоят по различен начин.

Турция недвусмислено е декларирала, че разширяването ще доведе до война.

По време на изявлението си Мицотакис обяви по отношения на конфликта с Анкара, че "вероятно няма по-добро потвърждение от правотата на нашите избори от конвулсивните реакции, които за съжаление те причиняват на съседна Турция. Разбира се, не на нейния народ, а на лидерите ѝ".

Той подчерта, че заради тактиките си Анкара "все повече изпада в мрежите на политическата изолация" и обърна внимание на решението за повторното възстановяване на "Света София" като джамия.

"Това е част от продължителната криза, която е стратегическа загуба и която ще ескалира, освен ако този погрешен избор не се измени с времето", заяви Мицотакис.

Малко преди края на речта си пред парламента министър-председателят посочи, че когато "провокациите спрат, тогава дискусиите ще започнат".