Има два постулата - първият е, че на подало оставка куче нож не се вади.

Вторият обаче - който налага малко коментари - е, че на света има хора: немного адекватни, неподготвени или да си го кажем - простодушни... Но добронамерени! Данаил Кирилов не е от тях. 

И го доказва цялата му кариера на дописвач на законови извращения в Народното събране на "коляно" и по поръчка на неясно кого (всъщност по-скоро е ясно).

Не знам Бойко Борисов дали гледа заседания на Висшия съдебен съвет, или само му докладват с есемеси, но според мен първо трябваше да забрани на Кирилов да се изявява там, а не във фейсбук. Ако, разбира се, той още взема решенията и ако му пука за имиджа на управлението.

Фамозната кариера на министър на правосъдието вероятно свари неподготвен типичния апаратчик, сменял ГЕРБ с БСП, постове, ресори и стъпала в личната си лествица с невероятна лекота. Тя привършва, както и започна - като тъп виц. Тъп, защото видимата подигравка с министъра, която си направиха колегите политически репортери завчера, след прословутия Пленум на ЦК на прокуратурата, предполагам е била последната капка. Но когато се хвърляш с плам, сърце и душа в глупави битки, за които сам не си вярваш и видимо не са ти по мярка, това сигурно е пресметнат риск.

Чисто професионалната част е, че никой не разбра какво работеше Кирилов в Министерството на правосъдието. Предполагам - най-вече той.

Освен че громеше с клишета всички анти-Гешев гласове по време на предрешения мач за главен прокурор и че после в тъмното инициираха едно блиц заседание на ВСС с Боян Магдалинчев, за да се угоди на... познахте - прокуратурата.

Нито един проблем на традиционните "горещи картофи" - дирекциите "Изпълнение на наказанията" и "Охрана", не мръдна нито на йота и ако нямаше протести и стачки на надзирателите и имаше малко повишение на заплатите, това беше по-скоро въпреки, а не благодарение на дейността му.

Портретът му ще остане в коридора на правосъдното министерство обаче редом с тези на Петко Каравелов, Константин Стоилов, Кимон Георгиев и мн. др.

Предполагам, светът на Дани Кирилов е немного сложен - пълен е с врагове и сенки. Агресивни "умнокрасиви" дебнат от храстите, а някъде там е Васил Божков, разтворил гишето с парите, който осребрява фактури на всеки, който си позволи да не харесва министъра на правосъдието на третото правителство на ГЕРБ и 96-о на България.

Или, както казва един лаф на Самуил Петканов от днес - след Дани Кирилов следващият избор за Борисов ще е много труден: коя от тризначките от Благоевград да сложи за министър на правосъдието.