В любопитно противоречие изпадна днес министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който бе "притиснат" от журналисти след приключването на т.нар. национално съвещание на прокуратурата, в което взе участие като специален гост. Оказа се, че Кирилов трудно може да обоснове онази част в проекта на ГЕРБ за нова конституция (в голямата си част преповтаряща старата), която касае съдебната власт. Министърът хем заяви, че подкрепял обвинителите в декларациите им, че, както той се изрази, прокуратурата се атакувала "конюнктурно политически", хем посочи, че декларациите били, "защото и те (прокурорите) се чувстват засегнати от нашите предложения" (за изменения в основния закон). 

Министърът на правосъдието се крие от медийни изяви, откакто ГЕРБ обяви проекта си за конституция, и отказва да отговаря на въпроси за текстовете. Но днес бе "уловен" от камерата на журналистката Миролюба Бенатова, докато кротко разговаря с шефката на правната комисия в парламента Анна Александрова. 

На въпрос нарушава ли се върховенството на закона - какъвто бе и формалният повод на главния прокурор Иван Гешев да свика въпросното "съвещание", в което участваха над 700 обвинители и следователи, Кирилов заяви:

"Споделям тезата, която представиха прокурорите от всички нива. Смятам, че тя има основания - от събитията в последно време. Смятам, че прокуратурата се атакува конюнктурно политически, което не би следвало да става в една държава, в която се твърди, че има върховенство на закона и че тя е правова държава."

Следва логичният въпрос - какво тогава налага изменения в главата за съдебната система изобщо?

"Вие сте чели монографията на проф. Пенчо Пенев. Виждате главата "Завършване на съдебната реформа и изменения в конституцията и в законите". Специално предложенията в съдебна власт изцяло следват тези предложения. Този път следвахме и през 2015-а. Христо Иванов не можеше да повярва", обръща се към журналиста Полина Паунова министърът, според когото тогава имало политическо съгласие, обаче Иванов напуснал правителството "за една бройка в една фалшива математика". И допълни: "Каквото и да предложим, пак ще се измисли проблем, за който да се уведомяват европейските институции. Ако се приеме, че всичко е изпълнено, едни хора просто се страхуват, че няма да имат тези, че няма да имат работа."

И тук се появява ключовото изречение:

"Даваме сериозна заявка за сериозни обществени дебати. Като отговор на това наше предложение, смятам, бяха и декларациите на прокурорите. Защото и те се чувстват засегнати от нашите предложения."

Иначе Кирилов най-сетне призна участие в написването на въпросния "нов" основен закон - но не искал да се афишира. Като шега приемал подмятанията на негов гръб, че премиерът публично му забрани да пише статуси във фейсбук, но пък той пише конституция. Тайна обаче остава кои са "двата екипа от по трима души", участвали в изготвянето на проекта. 

Припомняме, че Бойко Борисов забрани на Кирилов да пише в социалната мрежа след негово съчинение, в което прави откровена препратка към съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и анимационния герой "СпонджБоб Квадратните гащи".

"Уважавам мнението на министър-председателя и то е правилно в конкретния случай. Приемам неговата теза, че конкретни лица са се почувствали по един или друг начин засегнати. И с основание. Но не, в никакъв случай не съжалявам. Ако съжалявам за нещо, то е, че не развих тезата си във втори и в трети пост, защото се спекулираше впоследствие с някои от правните тези. Ограничението на свободата на словото ми не е от премиера, а е от точно тези протестиращи колеги", разкая се - в кавички - министърът.

- Защо избрахте СпонджБоб? - продължи да настоява Бенатова.

И отговор:

- Защото сюжетът е морски, защото иде реч за морска гъба... Няма да коментирам някои графични съответствия между конкретните герои.

Вие искате естетически анализ на художествено произведение. На мен ми викат година и половина Барни Ръбъл напоително всички членове на една политическа партия, аз за няколко часа нарекох колега политик СпонджБоб и виждате каква е реакцията, колко честолюбива, колко истерична, та телефони...