Трима неизвестни мъже са нападнали палатковия лагер на кръстовището на Ректората на Софийския университет, съобщи Светослав Трайков, който се включи от официалния профил във фейсбук на т.нар. Отровно трио. По думите на Трайков това били „хора, изпратени от управляващите, трима на брой“, които са хвърляли камъни по палатките, влачили са ги и са счупили тентите на хора, нощували там.  

Той нарече атаката на палатковия лагер „поредната мутренска изцепка, поредната наглост на мутрите, които ни управляват“. 

 

На кадрите се виждат камъни, отломки от циментови буци, с които са замеряни палатките. Има разхвърляни одеяла, завивки, посуда, счупени знамена. Полицията е на място и снема обяснения от свидетели. 

„Виждате ли погромът, който ГЕРБ организираха срещу мирните протестиращи. Това са хората, които управляват държавата вече 11 години. 11 години те рушат“, коментира Трайков във видеото. 

Малко по-късно адв. Николай Хаджигенов от Отровното трио разпростани видео на Георги Флоров, който е собственик на фирма за статисти. На него Флоров сам е заснел погрома над палатковия лагер. 

Във видеото трима души разговарят помежду си, като коментират, че протестиращите са превърнали София от "столица в село", наричат ги "братята катуняци", а след това се вижда как разрушават палатковия лагер. 

Флоров е стар познайник на медиите от различни протести. През миналата седмица той бе на контрапротеста пред СДВР, когато обяви, че "ние сме против всякакъв вид насилие". Същото казваше и когато бе сред хората от "спонтанното събиране" на бул. "Ситняково" в столицата - след вечерта, в която се стигна до сблъсък между жена, опитала да премине през блокадата с колата си, в която се возеха и двете й деца, и демонстранти.

През 2013 г. - тогава 18-годишен, Флоров разказа как е участвал в платени протести на "Атака" през 2013 г., как си има цяла организация за събиране на хора срещу определени суми, как самият той е привържени на ГЕРБ, но и управляващите прибягвали до такива практики. Посочените партии тогава отрекоха твърденията на младежа. 

Декларация с искане за оставки

В ранния следобед протестиращите възстановиха лагера пред Ректората на Софийския университет и излязоха с декларация. В нея те отново заявиха, че настояват за оставки на правителството и главния прокурор. 

"Нашият легитимен протест е следствие от бруталната корумпираност на настоящото управление, на безкрайните кражби на обществен ресурс, на злоупотребата с обществени фондове и европейски средства, но и на липсата на справедливо правосъдие, на злоупотребата с власт, на завладените държавни и обществени институции, които, вместо да прилагат върховенството на закона, налагат мафиотски модел на управление на един самозабравил се автократ и на неговата клика и задкулисни кукловоди." Протестиращите заявяват, че исканията им са кристално ясни. Безусловна оставка на корумпираното правителство; служебно правителство, което да подготви, организира и проведе предсрочни избори с гражданско участие и контрол; оставка на главния прокурор и избор на нов, както и реформа в правосъдната система са основните искания", обявиха те.