Самолет с намиращия се в кома руски опозиционен лидер Алексей Навални отлетя рано тази сутрин за лечение в Германия. Това съобщи в туитър неговата говорителка Кирма Ярмиш. Малко преди 10 часа българско време машината кацна в Берлин.

"Здравословното състояние на Алексей Навални, който е в кома и на изкуствено дишане, е стабилно."

Това заяви ръководителят на германската неправителствена организация "Кино за мир" Яка Бизил малко след като самолетът, транспортиращ опозиционера, се приземи на летище Тегел в германската столица, предадоха световните агенции.

Навални ще е на за лечение в клиниката "Шарите: в Берлин.

 

"Борбата за живота и здравето на Алексей едва започва, но сега поне първата крачка е преодоляна“, написа при заминаването Ярмиш.

Тя публикува снимка с носилката, транспортираща Навални в самолета, като съобщи, че съпругата на опозиционния лидер Юлия ще го придружава.

На 20 август Навални беше приет в болница в тежко състояние, със съмнение, че е отровен. Той се почувства зле по време на полет от град Томск в Сибир за Москва. Поради внезапно влошаване на здравословното му състояние, самолетът извърши спешно кацане в град Омск, а Навални беше приет в болница.

От болница „Шарите“ в Берлин обявиха, че са в готовност да приемат руския опозиционен лидер за лечение. Първоначално болницата в Омск отказа да го пусне с мотива, че по време на полета към Германия състоянието му може да се влоши.

Съпругата на Навални написа писмо до президента Владимир Путин с молба, мъжът ѝ да бъде лекуван в чужбина. През целия ден вчера тя не беше допусната до него, което подхрани съмненията, че причината за състоянието му се прикрива.

Заместникът на главния лекар на болницата в Омск Анатолий Калиниченко и шефът на отделението по реанимация на "Пирогов" Борис Теплих (вляво) обявяват, че ще позволят транспортирането на Навални за лечение в чужбина.

"Взехме решение да не се противопоставяме на транспортирането му до друга болница - онази, която посочат неговите близки", обяви вчера вечерта пред журналисти заместникът на главния лекар на болницата в Омск Анатолий Калиниченко.