Полагат се усилия за прехвърляне на руския опозиционер Алексей Навални от Сибир в Берлин за лечение, предаде ДПА. Франция също изрази готовност за това, както и да му предостави убежище.

Както е известно, за Навални бе съобщено, че е в кома, като подозренията са, че е бил отровен със силно халюциногенно вещество.

Поддръжници на опозиционера са получили разрешение той да бъде преместен в болница "Шарите" в Берлин, заяви Яка Бизил, германски филмов продуцент и председател на правозащитна организация.

Говорителката на Навални Кира Ярмиш заяви, че руските здравни власти все още не са дали разрешение той да бъде транспортиран от сибирския град Омск. Ръководството на болницата в Омск, където се намира Навални, не е позволило на личния му лекар да го посети, каза още Ярмиш. Лекарите в болницата отказват да го изпишат, за да може да бъде откаран за лечение в Европа, като се позовават на здравословното му състояние. Иначе официално от Кремъл заявиха, че няма пречка за прехвърлянето му.

Френският президент Еманюел Макрон заяви , че Франция е готова да окаже всякаква необходима подкрепа на руския опозиционер.

"Изключително сме обезпокоени и натъжени от случилото се на Навални. Франция е готова да окаже на опозиционния лидер и на семейството му медицинска и всякаква друга помощ", каза Макрон пред журналисти.

Френският лидер подчерта, че е необходимо да се изясни какво се е случило с Навални.

Франция е готова и да предостави убежище на Навални, каза Макрон, цитиран от Ройтерс.

Германия настоява да бъдат изяснени обстоятелствата, довели до рязкото разболяване на руския опозиционер Алексей Навални, каза и канцлерът Ангела Меркел.

На пресконференция след срещата си с Макрон в Брегансон тя заяви, че трябва бързо да бъде изяснено как се е стигнало до ситуацията с Навални, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Това трябва да стане прозрачно. Ние ще настояваме за това", заяви тя.