Руският опозиционер Алексей Навални, приет тази сутрин в болница в сибирския град Омск, е в кома. Това заяви неговата говорителка Кира Ярмиш, предаде ТАСС.

"Алексей все още е на командно дишане. Той е в кома, в тежко състояние. Резултатите от изследванията още не са излезли", написа тя в Туитър.

Според Кира Ярмиш Навални е пътувал със самолет от град Томск в Сибир за Москва, но поради внезапно влошаване на здравословното му състояние самолетът извършил спешно кацане в град Омск.

Алексей беше отровен и сега е в реанимация, написа говорителката в туитър. Тя отбеляза, че от сутринта той е пил единствено чай и предположи, че блогърът може да е бил отровен.

Лекарите казват, че токсинът се абсорбира по-бързо чрез горещата течност, каза Ярмиш. Преди година, когато Навални се е намираше в център за задържане, го отровиха. Сега очевидно са направили с него същото, добави тя.

От Омската болница за спешна помощ са потвърдили за ТАСС, че Навални, на когото прилошало по време на полет, е приет в токсикологичната реанимация на болницата. Според главния лекар на лечебното заведение Навални е в тежко състояние.

Властите в Омска област също потвърдиха, че самолет, в който е пътувал Алексей Навални, е извършил извънредно кацане на летището в Омск и блогърът е приет в една от болниците в града. В момента Навални е реанимация и е подложен на всички необходими изследвания, посочи пресслужбата на областното правителство, цитирана от БТА.

В Инстаграм се появи снимка, на която се вижда как мъж, който прилича на Навални, пие течност от пласмасова чаша, предаде украинският сайт "Лига Новости".

В профила на Павел Лебедев, където е публикувано изображението, по-късно се появява видео от самолета, в което множество здравни служители вървят по пътеката към тоалетната, където се предполага, че се намира гласовитият опозиционер на президента Путин.

Лебедев качва и снимка с текст, на която пише:

"Излетях в един самолет с Алексей Навални към Москва. В началото на полета той отиде в тоалетната и не се върна. Стана му много лошо и все още крещи от болка. Не ни казват какво му има. Сега кацнахме в Омск. Линейката пристигна".

Кремъл заяви днес, че лекарите правят всичко възможно, за да помогнат на Навални, предаде Ройтерс. Агенция РИА Новости цитира лекуващия му лекар в Омск, че медиците се борят да спасят живота на опозиционния политик.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че всяко отравяне трябва да бъде потвърдено чрез лабораторни изследвания.

Той каза, че властите ще са готови да разгледат искане за Навални да се лекува в чужбина, ако бъде направено такова.

Кира Ярмиш, която е говорителката на Навални, съобщи, че паспортът на съпругата му Юлия не бил "достатъчно основания за посещение". От болницата обяснили, че "без свидетелство за браг не следва, че тя му е съпруга".

Ярмиш съобщи в туитър, че властите искат да искат да приберат всички вещи на Навални.

"В началото разследващите казаха, че просто искат да опаковат нещата на Алексей, но че няма да направят нищо с тях. Беше сутринта. После казаха, че искат да ги разгледат. След това - че само лекарства ще бъдат конфискувани, ако бъдат намерени. Сега искат да конфискуват ВСИЧКИ неща на Алексей".