Мистерията със "съда за варене за компоти", иззет по думите на лидерката на "Изправи се.БГ" Мая Манолова от същисаните родители на нейн активист при специализирана полицейска акция, малко по малко започва да се разплита. Не става въпрос за съд за компоти, а за казан за ракия. А общото межу двата съда било, че в случая са замесени двама братя - единият - въпросният активист на гражданското сдружение на Манолова. Но пък и той не бил съвсем замесен. Или поне това стана ясно от специалната пресконференция на СДВР, свикана, за да се разнищи този тежък криминален сюжет.

В ранни зори, на площада, Манолова даде брифинг, на който обяви: активисти на протеста са подложени на полицейски тормоз. Конкретният случай, който я накарал да оповести тези случаи, е вчерашен "тараш" в дома на майката на Тихомир Василев - част от гражданството й движение. Спред разказа на Манолова десетина полицаи са нахлули в дома на родителите на Василев, докато самият той не е в София. Униформените претърсвали в продължение над три часа дома, мазето и още едно помещение, като не били представили заповед за действията си. В крайна сметка иззели - по думите на Манолова - с протокол за доброволно съгласие, уред за варене на компоти. Искали да приберат по същия начин и уред за печене на чушки, но майката на протестиращия не се съгласила - "...защото правилно е преценила, че няма да й бъде върнат навреме съобразно потребностите на сезона".

Според Манолова се касае за акция на сектор "Наркотици" и Икономическа полиция". 

Последва мигновена реакция на ръководството на ГДБОП: "ГДБОП не е провеждала действия по претърсване и изземане по отношение на лице с инициали Т. В. на територията на град София през последните 24 часа."

Така остана да се произнесе и столичната полиция. И тя обяви, че акция е имало - срещу незаконен алкохол, като е бил иззет казан от трафопост в жк. "Обеля". Но не от лицето Тихомир Василев.

А следобедът, на брифинга на СДВР стана ясно още, че Тихомир Василев всъщност е брат на човека с казана за ракия, който се казвал Кирил. С други думи, обобщиха от столичната полиция - "не е компоти и чушкопеци, а казан за ракия".

А хронологията: 

"Проверката е по сигнал от гражданин, че в този трафопост се произвежда незаконно ракия и се събират лица, които я консумират."

Така служители на икономическа полиция отишли на място снощи около 23 ч, за да проверят. В началото обитателят на трафопоста отказал достъп, но като чул шум отпред го направил. Не е имало щурм на униформени, разбиване на ключалки и пр. Кирил, който имал сключен договор със собственика на трафопоста ЧЕЗ, доброволно пуснал полицаите и пак доброволно подписал протокола за предаване на казана за ракия. Празен. И понеже бил празен, полицаите на практика така и не установили нарушение.

Не е имало други лица, роднини. Останалите (майки, бащи и братя от изявлението на Мая Манолова) нямат общо. Нито са викани, нито са разпитвани, не е влизано в дома на майката - подчертават от СДВР. Кирил е брат на човека от публикациите, допълват оттам.