Ден 44-ти на протестите срещу премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев тази сутрин започна с четвъртата поред блокада изненада - след тези на правосъдното министерство, ЦИК и КПКОНПИ в предишните дни. Този път хора от Орлов мост се насочиха към сградата на БНТ, а настояването - за пореден път от началото на демонстрациите - е за оставката на генералния директор на обществената телевизия Емил Кошлуков. 

 

 

Протестиращите поискаха среща с Кошлуков, но им отговорили, че "не са в списък". Въпреки че са поискали да бъдат включени в него. 

"Кошлуков обаче е в нашия списък заедно с Бойко Борисов и Иван Гешев. Оставка!", заяви водачът на БОЕЦ Георги Георгиев.

След кратката демонстрация хората се върнаха на Орлов мост.

Манолова: Полицията тараши протестиращи, иззе уред за варене на компоти

По-рано пред Министерския съвет лидерката на "Изправи се.БГ" Мая Манолова пък огласи, че активисти на протеста са подложени на полицейски тормоз. Конкретният случай, който я накарал да оповести тези случаи, е вчерашен "тараш" в дома на майката на Тихомир Василев - част от гражданството й движение.

Мая Манолова на протест с Тихомив Василев (вдясно), чиито родители били навестени от полиция вчера. Снимка Фейсбук страницата на Мая Манолова

Спред разказа на Манолова десетина полицаи са нахлули в дома на родителите на Василев, докато самият той не е в София. Униформените претърсвали в продължение над 3 часа дома, мазето и още едно помещение, като не били представили заповед за действията си. В крайна сметка иззели - по думите на Манолова - с протокол за доброволно съгласие, уред за варене на компоти. Искали да приберат по същия начин и уред за печене на чушки, но майката на протестиращия не се съгласила.

От ГДБОП излязоха с позиция, че нямат нищо общо с подобен случай. От МВР съобщиха своята версия по случая.

Ще последва жалба в съда срещу полицаите, но случаят даде повод на Манолова да съобщи и за други случаи на действия срещу активисти на "Изправи се.БГ" и граждани, участващи в протестите - нарязани гуми на бус без реакция от униформените на един от хората от протестите в София - момчето с тъпана, уволнение в Монтана, прекратен договор на фирма на демонстрант в Шумен и т.н. 

Манолова призова МВР да върне уреда за компоти на майката на Тихомир Василев, а вътрешният министър да го покаже - за да се види с какво се занимава МВР. 

 

 

Лятно кино на Орлов мост - филм за революцията срещу Янукович в Украйна

След вчерашния рок концерт културната програма на блокадата на Орлов мост в София днес продължава с кино, съобщи една от групите, подкрепящи демонстрациите, във фейсбук. 

В програмата е филмът Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom, който получи номинации за "Оскар" и множество награди за документално кино. Сюжетът - разказ за революцията на украинския народ срещу диктатурата на Виктор Янукович през зимата на 2013 срещу 2014 г.