Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди вчера за нарастващ авторитаризъм в Русия, Китай и Иран, който заплашва свободите по света, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Помпейо, който пристигна вчера в Чехия на обиколка в четири централноевропейски страни, отдаде почит на американските войници, освободили западна Чехословакия през 1945 г., и изтъкна ценностите, споделяни от американци и чехи.

Посещавайки монумента "Благодаря ти, Америка" в град Пилзен, Помпео призова за постоянна бдителност за опазване на демократичния напредък, постигнат след Втората световна война и отново след разпадането на Съветския съюз.

"Струва си да си спомним, дори когато празнуваме, че тъй като авторитаризмът е все още жив в Пекин, Москва и Техеран, остава да се свърши още работа", заяви Помпейо в кратко слово пред паметника в присъствието на чешкия си колега.

Помпео планира да използва визитата си в Чехия, която продължава днес, за да призове домакините си да отблъснат руското и китайското влияние, отбелязва агенцията. Той ще се срещне с чешкия президент Милош Земан и с премиера Андрей Бабиш, за да обсъдят сътрудничеството в ядрената енергетика и "усилията за противопоставяне на зловредните действия на Русия и комунистически Китай", съобщи Държавният департамент.

По време на визитата в Прага Помпео сподели, че страните все повече осъзнават, че има заплахи пред националната сигурност при разработването на 5G мрежите.

"Течението се обръща, няма съмнение по въпроса, против съмнителните мрежи за ценностите на свободните нации и вие определено водите в това отношение", заяви държавният секретар пред Бабиш. 

Помпео бе запитан и за решението от май 2019 г. на администрацията на Тръмп да сключи сделка за продажба на оръжие със Саудитска Арабия и други страни на стойност 8 милиарда долара. Държавният глава заобиколи процеса по разглеждане на споразумението от Конгреса като обяви извънредно положение заради търканията с Иран.

"Всичко направихме по правилата", заяви той. "Гордея се с работата на моя екип. Постигнахме наистина добър резултат. Предотвратихме загубата на животи".

Обиколката на американския държавен секретар включва също Словения, Австрия и Полша.

Коментари

Роби 2020

Не забравяйте и България

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.