Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ако изборите бяха сега, в парламента щяха да бъдат представени 6 или 7 партии на база на гласуващите - ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ", "Демократична България", ДПС, "Изправи се.бг" (Мая Манолова) и евентуално "Обединени патриоти", като коалицията е на ръба (вижте графиката). Малко над 45 % казват, че няма да гласуват или не са решили.

Това са част от данните на национално представително проучване на "Алфа рисърч" по поръчка на "Дневник".

На база всички анкетирани се вижда спад до 14,5% за ГЕРБ, БСП също губи подкрепа и почти се изравнява с формацията на Слави Трифонов, чиято позиция е стабилна. "Демократична България" качва до 6,7%.

Преценката на повечето българи (48,5%) е за коалиционно правителство и в следващия парламент.

Като най-висока подкрепа събира кабинет с участието на "Демократична България" - или в коалиция с ГЕРБ (8,1% виждат такъв вариант) или повече с партията на Слави Трифонов - 9,4%.

Кой да е следващият премиер?

Малко над 11 на сто от българите дават предпочитания Бойко Борисов отново да бъде премиер, а други - над 11% - посочват президента Румен Радев, показват данните.

За около 6% от българите е възможно и Слави Трифонов да бъде министър-председател.

Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", който е най-активният лидер в подкрепа на протестите и акции и сигнали срещу задкулисие, схеми в прокуратурата и ролята на Доган и Пеевски, получава подкрепа от 5% за премиер, следва от Мая Манолова - също активна в протестните шествия и обикаляне на страната през последните месеци.
Графика: Дневник.бг

Управляващите губят от протестите

Според изводите от проучването управляващите са губещи от събитията през юли и продължаващите протести (според резултатите на "Алфа рисърч" протестите са подкрепяни от над 60% от българите) с искания за оставка на правителството. Доверието в правителството сериозно спада. Повече от половината българи дават отрицателна оценка за работата на кабинета, а половината оценяват негативно и дейността на премиера Бойко Борисов (49,3%).

Графика: Дневник.бг

С високо неодобрение на действията и недоверие се отличава и главният прокурор Иван Гешев само след шест месеца на този пост. Най-много от анкетираните дори смятат, че негова оставка ще помогне повече за преодоляване на политическата криза, отколкото оставка на кабинета. И правителството, и Гешев според почти половината от българите са контролирани от задкулисие около Ахмед Доган и Делян Пеевски от ДПС и това явно влияе на оценката за тях. А тази партия е най-силно свързвана с мафия и мутри, следвана от ГЕРБ и БСП, показват обобщените данни на социологическата агенция.

Данните са от национално представително проучване на "Алфа рисърч", направено по поръчка на "Дневник". То е проведено в периода 23-30 юли 2020 г. сред извадка от 1017 души по метода лице в лице.

Коментари

E то,

че яркочервения чалгаджия и партията му ще влезе в следващия парламент е ясно, въпроса е дали няма да удари шута на столетницата. Но да е премиер ... пълна отврат. Тогава наистина ще събера багажа.
Колю Колев's picture
Колю Колев
арсений

Учиндолският цървул премиер?!

Учиндолският цървул премиер?!?!?! А стига бе!!! Той е по-зле от баце. Всъщност единствената разлика между двамата е в полза на баце - не шмърка бело и не си бърше непрекъснато носните сълзи с пръсти.

Избирателен закон

При машинно и електронно гласуване половината от изброените нямат никакъв шанс.
Danail Rumenov's picture
Danail Rumenov
Danail R

Не само Слави, ами всеки друг

Не само Слави, ами всеки друг ще е по-харесван от Иванов за премиер, което е една доста невероятна хипотеза.

Шарен парламент ама само

Шарен парламент ама само какви партии леле майко, Славчо премиер, Мая Манолова може да му е заместник, а на проваления министър на правосъдеито може да му се даде още един шанс за провал..красота.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.