С хвърляне на пари насам-натам няма да спасим икономиката. Това заяви пред БНР бившият премиер Иван Костов. Така той коментира мерките, предложени от правителството за справяне с икономическата криза, предизвикана от коронавируса.

"Идеята да се подпомагат всички сектори е крайно несъобразена с фундаменталната роля, която една икономическа криза играе. Тя подлага на периодично изпитание фирмите и заетите, фалира неконкурентоспособните. Ще изчезнат цели професии, ще се редуцират дълбоко цели отрасли, особено в сектора на услугите", заяви Костов.

Той допълни, че да се подпомагат отрасли, за които се знае, че през следващите години няма да има търсене на техните услуги или стоки, е нелогично. А идеята да се подпомагат отрасли, за да се компенсира спадналото търсене, е погрешна. Костов даде пример с туризма, в който според него добавената стойност, идваща от онези, които ползват услугите му, е 6 млрд. лв.

"Правителството няма 6 млрд. лв. да замести липсващите туристи", заяви Костов.

Според него най-важното е работодателите да положат услилия за подобряване на условията на труд от гледна точка на предотвратяване на риска от разпространенението на коронавируса. И правителството трябва да ги подпомогне точно в тази насока, за да се запазят работни места. Той припомни, че ползването на предпазни средства всекидневно е скъпо и правителството е трябвало точно там да насочи своите усилия.

"Една маска може да се ползва 8 часа. Там трябваше да се насочи правителството. Да работят хората, защитени от вируса, в безопасни условия. Така да се спаси икономиката, а не чрез хвърляне на пари насам", заяви Костов.

Според него трябва да се подпомагат най-вече родителите с деца, а не пенсионерите.

Според Костов е много вероятно да има политическа криза преди редовните избори. Тя може да се случи заради здравната и икономическата криза, съчетани с ниското доверие към управляващите.

"На площадите ще излязат и силно пострадали и уплашени хора", изтъкна Костов.

Според него настоящото правителство ще бъде в по-лоша позиция от евентуално служебно правителство.

"Очакванията към служебното ще бъдат ограничени, но то ще разполага със същите програми и ресурси", коментира Костов.

Той прогнозира, че политическата криза може да продължи и след изборите заради състава на парламента, който няма да предполага създаването на стабилно управляващо мнозинство.

"Всеки протест постига нещо, защото е граждански, нищо че хората са малко. Социологията казва, че действията им се подкрепят от повече от половината граждани. Вскеи следващ управляващ да знае, че не може да остави държавата ни пленена, каквато е сега в момента."

Това каза Костов по повод настоящите протести. Според него управляващите се приближават до варианта страната да изпадне в хаос.

Костов заяви, че има критики към цялото правителство, включително към Националния оперативен щаб. Той изтъкна, че главният здравен инспектор Ангел Кунчев е заявил, че не знае как ще посрещнем следващата вълна от епидемията. Според него той трябва да си подаде оставката.

Костов изтъкна, че върху всички граждански инициативи тегне "злокобна магия".

"В края на краищата се оказва, че някой се опитва да ги употреби", заяви Костов.

И допълни, че не е виждал толкова нагъл опит за употреба на граждански протести като този, който сега прави "дубайският емигрант", визирайки Васил Божков.