Бойко Борисов отново ще е премиер. РБ получава 6 министри и един вицепремиер. Кабинетът ще е 18-членен. Макар и неофициално вече се коментират и имената на бъдещите министри. Лидерите на Реформаторския блок са сериозно представени в проектоправителството. Говори се и за министър от АБВ. Ето и някои от коментарите след като станаха известни тези подробности.

Едно от най-активните лица на "Протестна мрежа" Антоанета Цонева направи кратка, но критична характеристика на проектокабинета във фейсбук.
Така като гледам само двама от лидерите на петте партии в РБ не са в кабинета - Радан Кънев и Корман Исмаилов. Едното, предполагам е, за да се пази дистанция от ББ и лидерът на ДСБ да не е в подчинена позиция, а другото да не дразнят ПФ. Но предполагам, че на другите нива на управление и партията на Корман ще получи своя дял - зам.-министри, областни и т. н. - практически в управлението влиза и АБВ официално, а патрЕотите ще подкрепят срещу какво не се знае - има една добра новина и това е Христо Иванов, който трябва да прави съдебна реформа. Другото е баланси и пропорции само - разграждането на модела ‪#‎КОЙ‬ няма да го видим в програмната декларация - звучи им като фейсбук статус:), нито очаквам комисия КОЙ, както искаше ‪#‎Протестнамрежа‬, все пак Влади Горанов е в правителството, земеделието и то е в "добри" ръце, спортът е поверен на пиар фирма и т. н. ...няма научени уроци, а Веждито за него какво да кажем - той цесира вземанията си в КТБ и сега вече ще има свободно време за културата между уискитата и пурите...да ни е честит кабинетът, написа Цонева.

Според политолога Димитър Димитров от самото начало е било ясно, че единственият възможен вариант е бил Бойко Борисов да оглави правителството. Всичко друго би било много нелогично и много ексцентрично като решение. Коментарите, че Радан Кънев ще бъде министър-председател са били само, за да се разнообрази информационния поток в медиите. Предстоящите тристранни консултации са най-важният финален етап, в който парламентарните групи ще трябва да изразят ясно позиции за състава на кабинета, обясни Димитров пред "Фокус".  Политологът прогнозира, че със сигурност съставът на кабинета ще бъде подкрепен от повече от 130 депутати.  „Предполагам, че ще има подкрепа, както от ГЕРБ така и от Реформаторски блок, Патриотичен фронт, АБВ и вероятно ще имат и знакови гласувания от другите парламентарни групи. Освен социалистическата партия никой друг не е заявил, към момента, че ще гласува против състава на правителството”, поясни Димитров. Възможното включване на АБВ в кабинета е добро решение, казва той. „Разширяването на присъствието на представители на различни парламентарни групи с представител на АБВ в Министерски съвет ще внесе допълнителна сигурност. АБВ е важен партньор. Още в първите седмици след изборите беше сигурно, че много трудно ще се изгради съгласувана коалиция само от десница или само от левица”, каза Димитров. "При това положение е по-естествено да се търси делението между бившите управляващи, което включва ДПС-БСП и отчасти Български демократичен център, защото БДЦ е проект свързан с предходното мнозинство, и останалите партии. Това е разделителната линия на предишни и следващи управляващи. АБВ по-скоро е имала важна роля в това да бъде променено мнозинството в предишното събрание. В този смисъл принадлежи към неуправлявалите в предходния мандат. Това е разделителната линия, която от първия ден беше ясна", коментира анализаторът.  

На подобно мнение е и изборният експерт и математик Михаил Константинов. Споразумението за правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок е правилната политическа формула. Участие и на АБВ ще се отрази положително на бъдещия кабинет, коментира той пред радио "Фокус". „Хората, които са предложени за министерските постове изглеждат разумни и се надявам, че ще се справят със задачите си. Проблемът е, че тези задачи са твърде тежки и само с добри намерения няма да се решат. Преди всичко, трябва да знаем, че няма как всичко да се оправи изведнъж с магическа пръчка. Известно време ще затъваме още, преди да започнем да справяме. Страната е поела отрицателна инерция и това няма как да се промени от днес за утре. Най-неотложната задача пред новото правителство е приемането на актуализацията на настоящия бюджет и гласуването на следващия. Новият бюджет трябва да се обмисли много внимателно. Няма нищо страшно, дори и държавата да поеме нови дългове, защото ние продължаваме да сме една от държавите с най-малко дълг като съотношение с БВП и дефицитът ни също е малък. Рано или късно дълг ще трябва да се вземе“, обясни проф. Константинов. 

Малко по-рано през деня политологът Огнян Минчев отбеляза във фейсбук:
...Стойността на РБ в управленската формула на следващия кабинет е в категоричната решимост - програмна и политическа на блока да осъществи институционална реформа, особено в правосъдието, да ангажира правителството в системна програма за енергийна независимост, да ограничи максимално прекия олигархичен контрол върху държавата. Тази програма се нуждае от силна политическа подкрепа. Очевидно е, че сглобяването на функционално мнозинство без ядрото на олигархията - ДПС е трудно. Това, което РБ може да направи преди всичко е да изведе в челна позиция истинските признати експерти на формациите, които го съставляват. РБ е длъжен да излезе с максимално силна листа от кандидат-министри. Ако блокът напъха в тази листа своите "сиви мишки", по които е по-лесно да се постигне вътрешно-коалиционно съгласие, към недостига на политическа подкрепа ще се добави и недостиг на интелект, отговорност и публично одобрение. Аз имена не искам да съобщавам. Партиите от РБ са на политическата сцена не от вчера. Известно е кой какво струва в техните редици...