Главните изпълнителни директори на най-големите технологични компании в САЩ се изправиха пред антитръстовата комисия на Конгреса днес. 

Джеф Безос, Марк Зукърбърг, Сундар Пичай и Тим Кук отговаряха няколко часа на въпроси на конгресмени, свързани с техния бизнес, услугите, които предлагат, и най-вече множеството скандали за антиконкурентно поведение на Amazon, Facebook, Google и Apple. И демократи, и републиканци имаха поводи да задават остри въпроси към лидерите на техногигантите, чиято обща пазарна стойност е над 4,6 млрд. долара.

Както други подобни разпити в последните години, и тази страдаше от синдрома на неразбиращите, които разпитват незнаещите. Малко конгресмени зададоха технологично адекватни въпроси, много сведоха заседанието до начален курс по информационни технологии, никой не успя да притисне Безос, Зукърбърг, Пичай или Кук. Технобосовете пък с лекота избягваха неудобни въпроси, като просто се обявяваха за невежи, дори когато ставаше дума за базови факти от работата на компаниите им.

Основната тактика на Марк Зукърбърг бе да изтъква колко сериозна конкуренция има Facebook - за да предотврати опасността компанията да бъде разбита на части, каквито амбиции имат някои конгресмени.

"Нашите услуги са за свързване на хората, бизнес-моделът ни е реклама, имаме сериозна конкуренция и в двете. В много области сме зад конкуренцията", обяви той.

Той отговаря на серия въпроси, свързани с това дали е притискал Instagram със заплахи, преди да ги купи през 2012 г. Т.е. дали има практика Facebook да оказва натиск на по-малките играчи и да ги поглъща, когато се окажат опасност - данни за което има и за много други случаи. Той отрече категорично, и подчерта, че сделката за покупката на Instagram е одобрена от всички регулатори тогава. Което не изключва да бъде разглеждана и сега, подчертаха конгресмените.

Конгресмените критикуваха и платформата Facebook, но забравиха, че Twitter закри един от коментарите на Тръмп, а не Facebook. Зукърбърг обаче защити решението на неговите модератори да свалят твърдения, че хлороквина лекува COVID-19, защото това според него застрашава общественото здраве.

Джеф Безос трябваше да защити Amazon от обвиненията, че има почти пълен контрол върху онлайн търговията в САЩ и че има практика да изкупува други онлайн магазини, ползвайки подмолни тактики. Бе разказан случаят с diapers.com (пелени.ком), който Amazon първо атакувала със собствени скандални намаления на памперсите, след това купила сайта, върнала цената на памперсите и след няколко месеца закрила преди това успешния им конкурент.

[[nid:101177]]

Най-богатият човек в света обяви, че първоначално са продавали само своите продукти, после са допуснали и други производители да го правят, като така е увеличило конкуренцията.

Сундар Пичай от Google отговаря и на политически въпроси - за изборите в САЩ и обвиненията, че Google ограничава изразяването на консерваторите.

"Ние подкрепяме и двете кампании в момента. Политическата рекрама е важна част от свободата на словото в едно общество", отбеляза той.

Пичай бе питан и дали е допустимо Google да има контрол върху повечето реклама в големите американски сайтове през Google Ads - защото контролират и рекламите, и търсачката. Готви се дело срещу компанията до края на лятото от Федералната търговска комисия на САЩ.

На Тим Кук от Apple конгресмените обърнаха минимално внимание - като го разпитваха предимно за условията на App Store, каталога с приложения на популярния им смартфон.