Facebook, Google и Twitter спират да си сътрудничат с про-китайските власти в Хонконг, съобщи Ройтерс. 

Досега трите техногиганта споделяха потребителски данни с полицията, както правят на много места по света в името на опазването на закона и залавянето на престъпници. Сега обаче Китай наложи нов закон за националната сигурност, който застрашава всеки, изказващ продемократични идеи, да бъде арестуван и съден за тероризъм.

Поради тази причина социалните мрежи (сред които и WhatsApp, и Instagram, собственост на Facebook) няма вече да разглеждат исканията за данни от местните власти. Според тях има сериозни опасения за злоупотреба със закона.

Досега компаниите се съобразяваха с исканията на властите и редовно премахваха публикации, които не нарушават техните правила, но които прокитайската власт на хартия в полуавтономния град не харесваха. За разлика от континентален Китай Хонконг е отворен за всички западни сайтове и онлайн услуги.

Не само техногигантите са критични към новия закон. Според Великобритания Китай вече е нарушил специалните права на територията и предложи гражданство на всички жители на града. САЩ пък обмислят да спрат по-добрите условия за търговия, които получава Хонконг.

Други технологични компании обаче засега мълчат, защото все още имат сериозни интереси и в континентален Китай - Apple и Microsoft. Apple приема искания за достъп до потребителски данни по дълга верига от споразумения между Китай и САЩ, като причината за това е ясна - да запази правото си да продава свои продукти на 1,4-милиардния пазар на Поднебесната империя.