Шетснадесетият ден на протестите с искане на оставката премиера Бойко Борисов, цялото правителство и главния прокурор Иван Гешев започна "на тихо".

Причината - камионът с тонколони и озвучителна техника, който дни наред паркира на площада в т.нар. триъгълник на властта, днес следобед бе задържан от служители на Дирекция "Автомобилна администрация" (ДАИ). За "ареста" на техниката съобщиха часто от организаторите на протеста от Отровното трио - Николай Хаджигенов, Велислав Минеков и Арман Бабикян. 

Камионът е бил следен и спрян в района на Долни Богоров на влизане в столицата от екип на ДАИ, като е задържан на място повече от три часа. В първия час и половина от службата твърдели, че нещо не работел регистърът им. По-късно станало ясно, че въпросният регистър изведнъж проработил, но служителите решили да не разрешат на возилото да продължи, защото... нямало лиценз за превоз на товари. 

Пред бТВ от ръководството на ДАИ са заявили, че камионът е бил обект на рутинна проверка, а на водача са съставени три акта заради липсата на договор с фирма за превоза. Момче, което е снимало случката с телефона си, е било заплашвано с мотив, че няма право да снима, поискана му е личната карта и му е било заявено, че "ще има проблеми". 

"След побоя над невинни протестиращи, след арестите, след вкарването на провокатори в протеста, днес властта реши да задържи камиона с озвучаването и в продължение на час и половина не му разрешават да влезе в София, за да се състои митингът срещу властта!!!", написаха от Отровното трио в страницата си във фейсбук.

И уточниха, че граждани вече пътуват към мястото на задържането.

"Властта смята, че спирайки камиона с озвучаването ще ни запуши устите? Не. Така ще ни вбеси още повече", реагира адвокат Хаджигенов.

По-късно камионът все пак бе освободен и пристигна в центъра на столицата, предаде БНТ.

По план протестът бе обявен от 17,00 часа, но по традиция хората започнаха да се събират масово около и след 19,00 часа

Пред Народното събрание в 16-ия ден на недоволство се пееха революционни песни. 

Волейбол и пъдпъдъчи яйца

Между Министерския съвет и президентството към 20,30 часа вече имаше няколко хиляди души. Лозунгите и скандиранията бяха традиционните - оставка на правителството, на главния прокурор Иван Гешев и на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Сред много шум и викове младежи играеха волейбол на жълтите павета.

Единият от неформалните лидери на протестите в София, проф. Велислав Минеков, нарече премиера Бойко Борисов "страхлив пъдпъдък" и изчете енциклопедична справка за пъдпъдъците, като уточни, че пъдпъчите яйца са в сградата на МС.

Част от демонстрантите започнаха да замерят правителствената сграда с пъдпъдъчи яйца.

"Целете сградата на онзи пъдпъдък, а не полицаите", призова Бабикян.

И поясни, че яйцата са за "благодарност" за опита да им се запушат устите.

За пореден път триото призова и за масово блокиране на кръстовища в София и тази вечер. Към 21,30 часа протестиращите пред президентството тръгнаха към Народното събрание и блокираха кръстовището пред Ректората. После част от тях се отправиха към Орлов мост, а други - към кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Граф Игнатиев". Към 22,00 часа те блокираха това кръстовище и следващото - пред НДК.

 

Полицейското присъствие, както всеки ден по време на протестите, беше масивно.

Протести днес се състояха пред БНТ, в Пловдив, Русе, Варна, Благовград, Карлово. Протестно автошествие и блокиране на кръстовища имаше и в Бургас, предаде бТВ.

Блокада на БНТ

След 22,00 часа стотина протестиращи блокираха централния и страничния вход на БНТ в в очакване оттам да излезе председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която участва в предаването "Панорама" заедно с лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Те надуваха свирки и вувузели и скандираха "Оставка". Пред входа се струпаха полицаи. Един час след края на предаването Дариткова и Нинова не бяха излезли през нито един от споменатите два входа на телевизията.

А по-късно и двете бяха изведени с помощта на полицията.