Пикасо, Рембранд, Джакомети, Банкси и Франсис Бейкън са сред творците, чиито произведения ще бъдат предложени на едно от най-големите събития в света на арт търговията – аукциона „От Рембранд до Рихтер“ на „Сотбис“. Необичайният търг покрива 500 години история на изкуството, започвайки от Рембранд – първия модерен художник, до Герхард Рихтер, един от най-великите съвременни творци, прочул се, интерпретирайки стари шедьоври.

Аукционът, който започва на 28 юли в Лондон, ще предложи най-доброто от старите майстори, импресионизма и модернизма, следвоенното британско изкуство и съвремието. Преди търга картините може да се видят в галерията на „Сотбис“ в британската столица. Въпреки че покриват италианския Ренесанс, преминават през раждането на модернизма и свършват с инвазията на попарта и постмодерния абстракционизъм, 70-те произведенията са така изложени, че зрителят открива неочаквани връзки между епохите.

Поради големия интерес към събитието на 28 юли и ограниченията в пътуването, наложени заради пандемията от коронавирус, „Сотбис“ засне едночасова разходка из колекцията с интересни факти за всеки експонат.

 

Andrew Graham-Dixon’s ‘Rembrandt to Richter’ Exhibition Tour

Tune in here at 2:30 BST / 9:30 EDT to join the brilliant Andrew Graham-Dixon on a special tour of our London galleries, discovering everything from Rembrandt, Picasso and Joan Miró, to Barbara Hepworth, David Hockney, Bridget Riley and Gerhard Richter. The 'Rembrandt to Richter' exhibition is on view in London ahead of the Evening Auction this July 28: https://bit.ly/2ZQSv4v.

Публикувахте от Sotheby's в Четвъртък, 23 юли 2020 г.

 

Почти две трети от творбите никога преди не са предлагани на търг, а от останалите около 70% не са се появявали на пазара от 20 или повече години. Сред по-интересните експонати са „Спящата жена“, изящен портрет от Пикасо на неговата муза и любима Мари-Терез Уолтър. Рисувано с въглен през 1931 г., платното е неизвестно на широката публика, тъй като до смъртта си художникът го пази за себе си. Произведението е оценено между 6 и 9 млн. паунда.

За продан ще бъде предложен и шедьовър на Рембранд – един от неговите 41 автопортрета, оцелели до наши дни, но този е един от трите, съхранявани в частна колекция, затова е сред малкото, които е възможно да се появят за продан. Рисувано през 1632 г., платното е оценено между 12 и 16 млн. паунда.

Автопортретът на Рембранд ван Рейн от 1632 г., оценен между 12 и 16 млн. паунда. Репродукция „Сотбис“

Търгът предлага и триптиха „Средиземно море“ на Банкси от 2017 г., вдъхновен от бежанската криза. Вълните и романтичният залез на фон са придружени от оранжеви спасителни жилетки на преден план, препратка към стотиците загубени животи на бежанци, тръгнали на обречено пътешествие в опит да стигнат границите на Европа. Произведението е оценено между 800 хил. и 1,2 млн. паунда.

Банкси, триптих "Средиземно море“, 2017 г. Снимка „Сотбис“

Сред най-интересните произведения е и „Жена с червена шапка“ на Жоан Миро и Фера от 1927 г. Наддаването за картината – част от сериията платна с фигури на ярък син фон – се очаква да бъде между 20 и 30 млн. паунда. Това е и най-скъпо оценената творба в сбирката.

Жоан Миро, „Жена с червена шапка“, 1927 г. Репродукция „Сотбис“

Много от платната в експозицията и търга, който ще последва, са с история. Струва си да се отбележи „Изглед над рова на „Цвингер“ от Бернадо Белото – картина на еврейски арт колекционер, заграбена по време на Втората световна война за арт колекцията на Хитлер.

Герхард Рихтер, един от живописците в заглавието на аукциона, е представен с творбата от четири части „Облаци“ (с оценка между 9 и 12 млн. паунда). Предлагат се още „Прашка“ на Жан-Мишел Баския, „Селска сцена със селяни на гуляй“ на Питер Брьоел-младши, неозаглавена творба на Кийт Харинг, една от „Танцьорките“ на Анри Матис, „Басейн в дъждовен облачен ден“ на Дейвид Хокни, абстрактен натюрморт на Пабло Пикасо…

Пълния каталог на произведенията може да видите тук.

"Площад Славейков"