Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева заяви пред бТВ, че настоящите протести напомнят на тези от началото на 90-те години на XX в. много повече, отколкото на тези от 2013 г.

"Ново поколение българи, които искат да отрекат цинизма в нашия живот. Ние превърнахме морала в неуместна дума, смешна, отхвърлена. Всеки, който има претенци за благоприличие, го обявяват за смешник", каза Дончева.

И допълни, че 20-25 годишните българи не приемат цинизма, докато 40, 50 и 60-годишните са свикнали с него. Дончева изтъкна, че настоящото управление отказва да говори "за шкафчета с пари и пистолети". 

"Много се надявам, че тези млади хора ще вървят спокойно, разумно, последователно към целта. Това, че няма няма ярко изразен Иван Костов (очевидно препратка към протестите от 90-те години на миналия век - б.р.) не е дефект", заяви Дончева.

През 1997 г. протестите срещу Жан Виденов и БСП бяха оглавени от Иван Костов, лидер на СДС, който впоследствие стана и премиер. Според мнозина основният проблем на протестите от последното десетилетие, е че не могат да излъчат подобно политическо представителство.

Според Дончева обаче всички цели се постигат с последователност и упоритост. И дори е допустимо да има известно радикализиране на протеста.

"Срещу себе си имате хора, които държат цялата власт, не желаят изобщо да вземат под внимание мнението на десетки хиляди хора, Пробвано е с разходки по Ларгото...", каза Дончева.

И допълни, че българските политици не са "французи, германци", които знаят, че при такива процеси трябва да подадат оставка и да има избори. Дончева смята, че служебен кабинет е възможният път към това да бъдат изчистени лостовете на ГЕРБ за влияние и за фалшифициране на изборите.

"В последните месеци стана практика в България да се задържат адвокати. Това е обезпокоително. Да се упражнява адвокатска професия вече не е безопасно", каза още Дончева, която е и адвокат.

Даде и примери - при това извън този с ареста вчера и повдигнатото обвинение за хулиганство срещу бившия депутат, кандидат за вицепрезидент на Дончева на последните избори и активист на протестите Минчо Спасов. Той е разследван заради неколкоминутното спиране на метрото вчера по обед, предизвикано с натискане на аварийен бутон на метростанция "Софийски университет". 

По казуса със Спасов и спирането на метрото Дончева попита къде е логиката да се твърди, в случая от МВР, че използването на авариен бутон, чиято цел е безопасност, да бъде обявено за опасно за живота и здравето на гражданите. И припомни, че въпросните бутони са достъпни за всеки посетител на метрото. По-рано това потвърди и шефът на метрото инж. Стоян Братоев, но той по време на пресконференция в СДВР каза, че това трябва да се прави само при реална нужда и опасност.