"Ние сме вотът на недоверие. МУТРИ, ВЪН" - под този надслов е вечерната част от 13-ия ден на протести с искане на оставките на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Хората скандират в т.нар. триъгълник на властта, където традиционно се събират вече почти две седмици. Вчера и днес сутринта обаче мястото за сбирка беше не Ларгото между Министерския съвет и президентството, а Народното събрание. Причината - дебатите и гласуването по вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3", внесен в парламента.

Искането на хората към депутатите обаче е да се разпуснат всичките. 

След като правителството закономерно оцеля в парламентарната процедура, получавайки подкрепа от ГЕРБ, "Обединени патриоти", а индиректно с гласове "въздържал се" и от "Воля", недоволните граждани се върнаха към Министерския съвет.

Повече хора започнаха да прииждат сред края на работния ден - около 19 ч. 

Заради ранния час, в който демонстрациите започнаха  - 9 ч. сутринта, втори ден вече възгласите за оставка в центъра на столицата ехтят целодневно.
 

 

Площада, 21.07.2020

Публикувахте от Инициатива "Правосъдие за всеки" в Вторник, 21 юли 2020 г.

От Министерския съвет вечерта тръгна шествие, като крайната точка е Съдебната палата. За да иска оставката на Гешев под неговите прозорци.

После - вече към 22 ч - ществието продължи по софийските улици в посока "Орлов мост".

"Осемте джуджета"

Тази вечер обаче имаше и друг "пункт" на протест - пред столичния ресторант "Осемте джуджета" в близост до Петте кьошета в София. Заведението стана популярно покрай едноименното журналистическото разследване на Антикорупционния фонд и Николай Стайков. Ресторантът, според свидетелствата на бизнесмена Илия Златанов, който разказва за опити бизнесът му да бъде завзет, като във втората част на историята участват хора от прокуратурата, Петьо Петров - Еврото, охранителна фирма и т.н., е бил мястото за срещи с Еврото, който посредничил с прокуратурата. 

Граждани се събраха "на по бира с Петьо Еврото", но сами си носеха напитката, а символичният им домакин не бе там, закономерно. Заведението пък не работеше. А на стъклата му бе изписано "Оставка" с лепенки. На място бе и съпредседателят на ДБ Христо Иванов, който попита "Чуваме ли се, Гешев, от "Осемте джуджета". Въпросът бива зададен за втори път днес, защото по-рано Иванов го отправи заради ТЕЦ Варна, собственост на Апмед Доган. По твърденията му прокуратурата се "самосезира", за да провери дали е проверила случките около централата. 

От ресторанта там хората се отправиха към Министерския съвет, за да се присъденият към основния протест, откъдето се искат оставките на властта и главния прокурор.

Гешев, чуваме ли се от 8-те джуджета?

Публикувахте от Hristo Ivanov в Вторник, 21 юли 2020 г.

Какво се случи през деня пред Народното събрание

Пред парламента сутринта пред събралите се хора говори и арестуваният снощи за блокиране на софийското метро бивш депутат и настоящ адвокат Минчо Спасов. Той потвърди, че е получил обвинение за хулиганство, заяви, че действията му показват неуважение към управляващата мафия.

Не призна за многократното натискане на бутоните за безопасност, което според СДВР застрашавало живота и здравето на пътниците.

Арестуваният снощи и пуснат под гаранция Минчо Спасов.

Но отбеляза:

”Трябва да бъде спрян влакът на мафията, която се управлява от Бойко Борисов, а диспечер е Пеевски. В този влак се возят обръчите от фирми, които пълнят чекмеджетата с пачки евро, возят се службогонците... А ние сме на релсите. Този влак трябва да бъде спрян!”

Важно е да се отбележи, че в заседнала мотриса заради спирането на софийското метро са се возили обикновени граждани.

Заради задържането на Спасов 1-во РПУ бе под блокада през нощта, която продължи до късно снощи, като демонстранти дори за кратко препречиха трамвайните релси с тела, но в крайна сметка пропуснаха последните трамваи, за да се приберат в депото.

Протестиращите днес пак блокираха за кратко ключови кръстовища - пред ректората на СУ "Климент Охридски" и пред сградата на парламента. Скандиранията бяха обичайните, а във ФБ групата организаторите от "Отровното трио" призоваха след неуспешния вот на недоверие следното:

"Оттук насетне - през деня и вечерта протестът е пред Министерския съвет. Фейсбук не позволява промяна на локация. ВСИЧКИ МУТРИ - ВЪН!!!"