И петият вот на недоверие срещу правителството се оказа неуспешен. Очаквано. Той бе подкрепен от 102-ма депутати, а 124 подкрепиха правителството на Бойко Борисов. 11 депутати се въздържаха.

Според Конституцията, за да е успешен вотът, той трябва да бъде подкрепен от поне 121 депутати.

Гласуването бе последвано от три изказвания, в които депутати от мнозинството обясниха защо са гласували против него и са подкрепили кабинета.

"Гласувах против вота на недоверие, защото БСП излъгаха хората, че е заради тях, правят го за своята неосъществена лидерка".

Това каза Маноил Манев (ГЕРБ). И допълни:

"Гласувах против вашия вот поради три основни причини. Първата се нарича лъжа. Втората се нарича глупост, третата - се казва омраза. Вие с вашия вот на недоверие излъгахте младите хора, които ходят по улиците на България. Излъгахте, че го правите заради тях. Нищо подобно. Правите го заради вашата неосъществена лидерка".

И той, и шефът на парламента Цвета Караянчева намериха възможност да споменат 29-те млрд. евро, които премиерът Бойко БОрисов е договорил в Брюксел за България.

Особено колоритно бе изказването на Спас Гърневски (ГЕРБ).

"Гласувах против, защото България е под безпрецедентен опит за метеж срещу законното правителство, в което участват три групи хора. Първата е самоизяждаща се БСП. Тя се опитва да спаси от възмездие създадената от нея в криминалния преход мафиотска олигархия. За лице на уличния пуч бе изведен най-големият провал на БСП в политиката - фелдфебел Румен Радев. Няма друго определение на държавник, застанал на страната на бегълци от правосъдието срещу българската прокуратура, която търси възмездие. До дясното му рамо инсталираха водачът на безродната червена глутница Нинова, която от виден приватизатор днес вече се е превъплътила в ролята на Мизийската Света Богородица", заяви Гърневски.

Той каза, че в протеста участват маргинали и добре мотивирани ултраси. Гърневски все пак изтъкна, че на улицата има и "видимо интелигентни хора", Той ги призова да формулират своите искания и да ги подложат на демократично обществено обсъждане.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки също заяви, че е подкрепил правителството, защото БСП винаги се е проваляла, когато е била във властта.