Microsoft планира да пусне от 2021 г. нова облачна услуга на базата на платформата си Azure, която да дава достъп до виртуален Windows и приложения.

Услугата Microsoft Cloud PC, разказва ZDNet, е разкрита в обява за работа в официалния сайт на Microsoft. Компанията търси програмен мениджър, който да обслужва новата услуга. Описана е и длъжностната му характеристика.

Според това описание услугата ще е ново "стратегическо" предложение, базирано на Windows Virtual Desktop, което да осигури на първо време на корпоративни потребители концепция "десктоп като услуга".

Освен до операционната система потребителите ще имат достъп и до пакета приложения Microsoft 365.

Целта е услугата да се превърне в опция за потребители, които искат да ползват по-стар офисен компютър или машина на друга операционна система, за да могат лесно да достъпят виртуален Windows, Office или друг специфичен за Microsoft софтуерен продукт.

Услугата ще е с фиксирана цена, като потребителите ще могат да избират и какъв хардуер да ползва виртуалната машина - т.е., когато е нужна по-мощна машина, за повече пари може да се получи достъп до по-мощни компоненти.

Засега подобни услуги са основно за повече гъвкавост в корпоративния свят, но развитието им може да се окаже полезно и за масовия потребител в бъдеще.