Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Господин Борисов,

Помните ли това писмо?

То е от 16 ноември 2018 г., когато нямаше коронавирус, рецесия и улични вълнения с искания за оставката Ви. То се отнасяше за т.нар. модел "Пеевски" и за една от проявите му - в сектора на медиите. Позволявам си да ви припомня един ред от него:

"Надявам се разбирате, че при тези обстоятелства става незаобиколим въпросът: защо Борисов не смее да пипне Пеевски?"

Предполагам, че днес животът Ви изглежда крайно несправедлив. Вие се връщате от Брюксел с 29 милиарда евро за България, а те искат оставката Ви. Те Ви наричат "мутра" и ви сочат вратата: "Вън"

Зад тях доволно потриват длани онези, които направиха първите мутри, Лукановата и Виденовата зима, Орешарски, "Батко и Братко", "Орион", "Мултигруп", "входа и изхода", т.нар. възродителен процес, хайде да не стигаме до лагерите и 16-ата република. 

Да оставим 29-те милиарда. Ами ЕРМ-II? Ами магистралите? Ами метрото? Ами заводите?

Питате ли се понякога: Защо така ме мразят?

Защо не се радват на кацата с мед?

Според мене - заради една много видима капка катран в нея - ДПС.

Не става дума нито за българските турци, нито за тяхната партия, а само за нейната върхушка, която вече над 30 години осребрява ролята си за етническия мир в България. Осребрява я показно, невъзмутимо, по ориенталски арогантно, безнаказано. Затова улицата е гневна. Защото тази гавра става в Европа и въпреки Европа. 

Бившият Ви министър Христо Иванов показа гаврата по разбираем за всички начин. Като журналист му завиждам благородно. Никой от нас не показа толкова нагледно как върхушката на ДПС е превзела отвътре държавата, която формално управлявате Вие с гласа на избирателя.

Това има многобройни последствия в целия ни живот - извън медийния монопол и квазижурналистиката, за които Ви писах преди две години.

Това завладяване означава, че бизнес средата е негостоприемна и несигурна, няма реформи, че еврофондове, а не собственият потенциал на икономиката продължават да бъдат главният фактор за растеж, че те, ако не се крадат, то поне се усвояват така, че много българи не усещат ефекта им.

Това означава, че доверието в ключови институции като прокуратурата е сринато. И когато тя най-сетне започва разследвания по високите етажи, протестиращи искат оставката на главния прокурор. Нищо чудно - прокуратурата толкова пъти беше използвана като бухалка. Лично бях свидетел как стана това, когато бившите издатели на "Труд" и "24 часа" бяха принудени да ги продадат. Когато единият от тях доброволно се отказа да свидетелства пред Европейската комисия, която беше на крачка от разследване за незаконна държавна помощ за КТБ и за групата на Пеевски. 

Някои вече ми подвикват да ходя в пенсия. И това ще стане. Тъкмо ще имам време да напиша горната история в детайли. Някои  малко известни и много любопитни.

Без никой да отрича постигнатото от Вашите три правителства, трябва да приемете факта, че българите естествено се сравняват с другите източни и централни европейци в ЕС и справедливо очакват повече.

В модела "Пеевски" има "заедност". Той не се ограничава в рамките на елита на ДПС и свързаните с него назначени милионери, бивши ченгета и номеклатурчици. На мнозина във Вашата партия този феодален модел им хареса и го възприеха в центъра и по места. Да, част от приказките за "гейтове" са пропаганда. Само че всички теоретици на пропагандата пишат едно и също - тя не става на голо поле. Трябва почва за нея. А почвата я създава Вашето управление - местните партийни феодали, мързеливата, некомпетентна и подкупна администрация. 

Състоянието на медийния сектор в България е едно от най-слабите Ви места. Забравете за опорката, че медиите са частни и че правителството няма отношение към тях. Има и още как. Аз съм го виждал многократно и съвсем отблизо (и тук имам истории за разказване) и Ви гарантирам, че с тази опорка си вкарвате автогол. Медиите не служат за възхвали и окепазявания. Те мерят температурата на обществото, която правителството трябва да знае и от която Вие май сте позабравили да се интересувате. 

Спомням си как изтъквахте количеството на фалшивите новини като аргумент, че у нас медиите се радват на неограничена свобода. Вашата подкрепа за жълто-кафевите медии създаде в България културата на алтернативните факти, масовото незачитане на истината, Вашето определение "мисирки" създаде циничното отношение към журналистиката. Сега инвестицията Ви в квазижурналистиката Ви се връща: с оня запис за Караянчева, със снимките от спалнята. С приказките от Дубай. Съвсем сериозни и образовани хора, и то немалко, наистина вярват, че всички те са автентични. Който фалшива новина вади, сам попада в нея.

Спрете да подценявате българите. Те не са диваци, които танцуват около паднало от самолет шише от кока-кола. Те днес не искат еврофондове. Искат си държавата. Една нарастваща част от тях не я чувства своя. Това не е техен, а Ваш проблем. Приемете, че хората, т.нар. народ, винаги са прави, дори когато грешат.

За 10 години на власт вие постигнахте нещо, което никой премиер през демокрацията не успя - едно видимо множество от българи е съгласно и "комунистите" да се върнат на власт, само вие да си отидете. Това е огромна червена лампа. Не търсете в нея дългата ръка на Москва. Там, разбира се, имат от какво да бъдат доволни. Но заслугата не е тяхна. Всичко си го направихте сами.

Не вярвам тези протести да успеят да свалят правителството Ви, но би било фатално, ако ги подцените. Те показват, че причината за недоволството е тук и става все по-нетърпима. Че дорѝ днес да замрат, утре някой друг "Росенец" пак ще ги взриви. Че така повече не може. Че от актив на партията си можете да се превърнете в неин пасив. Знам колко сте мил на съпартийците си, но бъдете сигурен, че властта им е по-мила.

Сега мислете за следващите избори. С досегашните "методи, форма и стил" нищо няма да постигнете. Сметката, за която неведнъж съм напомнял, дойде и трябва да се плаща.

Не плашете хората със зимата и с кризата. Няма да се уплашат. Поне моето поколение вече толкова зими и кризи е видяло, че още една ще му накриви капата. Ако ще да е най-тежката за последните 100 години. Вие сте изгубили опасно много доверие. Съберете умните глави около Вас, не послушните калинки, и мислете как да си върнете поне част от изгубеното. Само рокади в правителството и в партията няма да стигнат. Трябва да разрушите Модела. Иначе той ще разруши Вас.

Ключови думи

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

А!!!! Ще чакаме историята..

Но да припомним и други гледни точки от онова време: " „Бивол” писа, че Любо Пъпката е бил поставен пред избор лично от премиера Борисов да продаде "Труд" и "24 часа" на Цветан Василев и Делян Пеевски или да бъде арестуван. Екзистенциален избор: от едната страна затвора или безкрайно влачене из следствието, от другата страна предложение, на което трудно се отказва… Ако искате да знаете кога точно е клекнал, направете справка за датата, на която шефът на следствието Петьо Петров прекратява разследването срещу Пъпчо. И разговорът за свободните медии става абсурден. Толкова абсурден, колкото фактът, че прякорът на шефът на столичното следствие е Еврото – Петьо Еврото! Същият, който след разпускането на 41-то НС постави световен рекорд, назначавайки Пеевски за следовател само за 1 час и 55 минути. С гласовете на 17 от общо 25-те членове на ВСС! Нема лабаво! Поединично и на цели пресгрупи вестниците се прегрупираха върху опакото на свободното слово... През 2009 г. „Капитал” писа: „Само си представете: ако шест вестника, две телевизии и два сайта едновременно започнат да твърдят, че земята е плоска, ще се объркате, нали?” Да, де, ама вестниците отдавна не са шест. И ние съвсем не се шегуваме, когато наричаме Пеевски медиен империалист. Към печатната му империя освен началните „Монитор”, „Телеграф”, „Експрес”, „Борба”, „Уикенд” и „Мередиан мач” се присъединиха „Стандарт”, „Новинар”, „Шоу”, „Марица”-Пловдив, „Марица”-Пазарджик, „Струма”, русенската пресгрупа „Утро” (с вестници в Русе, Лом, Силистра и Плевен). От миналата година короната на императора си има и бисер – вестниците на бившата ВАЦ – „Труд”, „24 часа”, „168 часа”, „Жълт труд” и един билюк списания…
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Да допълня:

В това, което постнах липсва още един елемент от "продажбата" - сградата на Полиграфическия комбинат на Цариградско..
Колю Колев's picture
Колю Колев
арсений

Според отлично информирани

Според отлично информирани източници, ББ си го е преместил в другия крачол от това, че му искат оставката:))) Само след година, ще видите какво значи протест- срещу управлението на БКП-БСП!!!
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Май бъркаш..

БКП - ПП ГРОБ - ДПС е по-вероятния вариант.. След пак - АЗ СПИЧЕЛИХ, АМА ЩО НЕ УПРАВЛЯВАМ от 2013-та.. Пък и редно е този, който взе заемите от 2015 и 2016-та да си ги връща. Догодина 550 милиона евро за Мариците, а след това по 1,25 милиарда за 16 милиардния заем...

БКП

защо не си обедини двете си рожби : БСП и ГЕРБ?
 's picture

godo1952

Калин

Това означава, че при следващото управление на БСП и ДПС всички трябва да са на улицата. Но дали става точно така ? Защото БСП няма с кого друг да управлява !

Никой

няма да ти повярва на пришиването на ДПС към БСП. БСП се опариха. Сега вече ГЕРБ и ДПС са "заедно, докато смърта ги раздели".
Vesela Pasheva's picture
Vesela Pasheva
безпартийна

Борисов не е в състояние да

Борисов не е в състояние да разруши модела. Борисов е напълно зависим от Доган Пеевски и Гешев. И Цацаров да не забравяме. Та той не може да нареди уволнението на един областен директор на полицията. Не може да се освободи от тримата министри, за които всеки знае, че са свързани с Пеевски. Та ясно ли е КОЙ управлява държавата. А Борисов е само удобната кукла на конци. Засега, докато Моделът не си намери някой друг.
 's picture

смехурко

Много добър анализ!

Г- н Желев, Вие правите най-честния и добронамерен анализ на политическите процеси и отношения у нас. Същото мога да кажа и за социолога Мария Матеева (вчера беше в "Лице в лице"), която освен анализ, посочи и един от необходимите пътища за излизане от политическата криза. Благодаря и на двама ви!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.