Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който "Чеченнефтехимпром" става собственост на Чечения. До този момент компанията беше федерална собственост, взета под аренда от "Роснефт" начело с Игор Сечин, пише Нюз.ру.

В малката кавказка република президентът Кадиров, който я управлява вече 11-а година, на практика има неограничена власт.

Путин нареди на правителството да обезпечи предаването на 100 процента от акциите на Чеченската република. В момента "Чеченнефтехимпром" управлява 1100 нефтени кладенци, от които само 270 действащи, 4 нефтени бази, няколко завода за ремонт на нефтогазово оборудване, оборудване за добиване на нефт, над 500 километра нефто- и газопроводи.

Предаването трябва да стане в рамките на два месеца, може и по-рано. Документът за предаването на нефтената компания е публикуван на официалния портал за правна информация на Русия. Като се има предвид, че на 5 октомври лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров има рожден ден и става на 42 г., по всичко личи, че Путин е решил да му направи един нелош подарък, коментира изданието.

До този момент всички акции на "Чеченнефтехимпром" принадлежаха на "Росимущество", откъдето даваха предприятието под аренда на "Роснефт".

Кадиров поиска нефтената компания още през декември 2015 г. Тогава той писа за големия потенциал на "Чеченнефтехимпром", който не е свързан с нефтопреработката и който на практика не се използва. Освен това смяташе, че властите в Чечения могат да построят там завод за производство на литиево-йонни акумулатори.

През септември 2016 г. от "Роснефт" предложиха да дадат на Грозни само участък земя за строителството на такъв завод, а цялата "Чеченнефтехимпром" да стане част от "Роснефтгаз".

През март 2017 г. Кадиров заяви, че цената на активите на "Роснефт" в Чечения са завишени, а към републиката трябва да се отнасят като към "следвоенен регион".

По-късно "Файненшъл таймс", позовавайки се на свои източници, съобщи за конфликт между шефа на "Роснефт" Игор Сечин и Рамзан Кадиров заради нефтените активи на Чечения. 

Сега в своя профил в социалната мрежа в "ВКонтакте Кадиров написа, че предаването на "Чеченнефтехимпром" на републиката в условия на санкции "открива нови възможности за социално-икономическо развитие, създаване на нови производства и съответно на нови работни места". Чечения вече имала реални възможности "да задейства неизползваните от "Роснефт" имущество и земя за привличането на инвестиции".

"При грижливо стопанисване можем да ги възстановим, като привлечем за това вътрешни и чуждестранни инвестиции. Имаме и предварителни договорки с потенциални инвеститори. Особено голям интерес проявяват китайски и близкоизточни компании и фирми", заяви още Кадиров.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.