Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Не виждам нито един довод и аргумент", "реваншизъм, озлобление" и "странно плюене по БНТ" – с тези думи генералният директор на обществената телевизия Емил Кошлуков коментира поредния протест с искане той да освободи поста. В интервю за Клуб Z Кошлуков разказа, че телевизията се развива по-добре – "спазваме по-висок професионален стандарт, защото сме длъжни".

Но и призна, че в последно време натискът върху БНТ расте от политици, които му се обаждат всеки ден. "Едните казват – пускай, другите – не пускай, това е нормално ежедневие за всеки директор. Подозирам, че така е и в бТВ и Нова", разказва Емил Кошлуков, без да посочва имена и партии.

От тази есен се готвят промени в програмата на БНТ. "Това ще ми е политиката – чрез програмата да докарам БНТ до второто място по гледаемост в България", заяви Кошлуков. Обмислят се промени в новините, ще има нови публицистични предавания и ново развлекателно предаване в събота, което ще се води от Димитър Павлов (последният съботен формат с Дони се провали, бел. ред.). Ще се търси все по-вече младата аудитория, която според Кошлуков не припознава БНТ. 

Вече са направени две социологически проучвания, които показвали, че централните новини на bТВ и Нова телевизия са предпочитани от 70% от аудиторията и БНТ е губеща. По думите на Емил Кошлуков това е, защото се е променил начинът на гледане на телевизия особено, ако се сравнява София с останалите градове, където зрителите по-рано приключват работа и застават пред телевизорите. Затова се обмисля регионалните новини да имат повече място в БНТ. 

От тази есен ще има и всекидневно предаване за международни новини с фокус върху балканските държави и европейската политика. Кошлуков се похвали, че вече е разговарял със свои колеги от Гърция, Румъния и Македония, с чиито обществени телевизии ще се обменят репортажи. 

Той е категоричен, че при предавания като „Панорама“ и „Референдум“ няма да се променя часът на излъчване. Все по-засилено присъствие ще има и онлайн платформата на БНТ. Там ще се излъчват на живо събития по всички канали на социалните мрежи, ще се предложи и по-лесен и бърз достъп и до новините на БНТ, каза още Кошлуков. 

Ето и цялото интервю с него:

Г-н Кошлуков, пред БНТ се организира пореден протест с искане за вашата оставка. Имат ли основание вашите бивши колеги в обществената телевизия да ви искат оставката? Каква е вашата гледна точка?

Не виждам нито един довод и аргумент. Казват, че резултатите били лоши, но има рейтинги, които показват, че не е така. 

Виждам в тези бивши колеги, които са съкратени, някои не от мен, реваншизъм и желание да се върнат на работа. Вземали са добри заплати. Стресът на човек, който 20 години е работил в обществената телевизия, да излезе на свободния пазар е много голям. Те не са свикнали на режима на това темпо и виждате, че не могат да си намерят работа. Ако бяха толкова добри журналисти, щяха да работят. Но ние работим по друг начин и наистина е трудно за човек, който излезе оттук, да се справи с пазара. 

Аз разбирам техния стрес, напрежение, но телевизията трябва да се обновява. Не считам, че на някой му се полага по наследство какъвто и да е пост. Хората трябва да се оценяват по качествата и уменията им, а не по връзките и заеманата до момента позиция. Смятам, че телевизията се развива по-добре, спазваме по-висок професионален стандарт, защото сме длъжни. Правим телевизията, която е достоверна, обективна и плуралистична. Такава ни е мисията. 

Разбирам разочарованието и озлоблението на тези хора. Но ние трябва да дадем път на млади хора. За мен малко е странно това плюене по БНТ, където си отдал толкова години живот и твърдиш, че я обичаш. Но в крайна сметка е и въпрос на лична позиция. Не мога да коментирам морала и възпитанието на хората.

Репортерите на БНТ и Нова телевизия често са освирквани на протестите на жълтите павета. Имате ли обяснение защо?

Като при всеки протест сигурно има и недоволство. Журналистите и от Нова, и от БНТ, и от бТВ си вършат работата, те отразяват новините такива, каквито са. Аз съм сигурен, че има отделни партии, движения и организатори на протести, които недоволстват, защото искат повече внимание. Всеки ден ми звъни телефонът по тая тема. 

Всеки се смята за важен. Телевизията е тщеславно, суетно изкуство. Но балансът на отразяването на каквито и да е събития при нас се регулира от закона и от стандартите, които спазваме. Със сигурност има някой, който смята, че заслужава повече отразяване. 

Политици обаждат ли ви се?

Постоянно, отвсякъде. 

И от "Дондуков" 1, и от "Дондуков" 2?

Нека да не влизам в конкретики, да, политици звънят. Това обаче не е проблем, защото това е моята работа като генерален директор – аз да поемам тези отношения и натиск, за да може колегите в нюзрума да работят обективно и независимо. И затова, откакто съм директор, не съм си позволил да участвам в нито една оперативка на нюзрума. Защото смятам, че не е работа на генералния директор да участва в редакционната политика на новини, публицистика и каквото и да е. Опити за влияние и натиск ги е имало и през годините не само при мен, защото политиците смятат, че телевизията е тяхна. Едните казват – пускай, другите – не пускай, това е нормално ежедневие за всеки директор. Подозирам, че така е и в бТВ и Нова. Задачата на всеки директор е да удържа и да остави журналистите да работят.  

Коментари

ефрейтора от 50130's picture
ефрейтора от 50130
ефрейтора

Малий ,

както са тръгнали , накрая либералните протестъри ще поискат и личната си оставка...

ДПС > ГЕРБ + БСП

За първи път в историята на България има голям протест срещу лице назначено от управляваща партия да ръководи национална телевизия. Дори само това е достатъчно този еничар да напусне заемания пост.
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

не виждаш довод

защото са повече от един.
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Ха ха

Сега е налапал кокала. Друг път няма да има.

....

Смятам, че г-н Кошлуков се справя много добре и напълно съм съгласен с аргументите и вижданията му за развитието на БНТ.

ДПС > ГЕРБ + БСП

А аз не виждам защо данъците ни отиват за да финансират медия ръководена от този политически зависим еничар.
ефрейтора от 50130's picture
ефрейтора от 50130
ефрейтора

Тъй като

либералните протестъри са демократи и привърженици на плурализма , утре щели да протестират пред БНР , защото програма "Хоризонт" , била изцяло протестърска...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.