Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Близо 60 именити бивши и настоящи журналисти в БНТ, актьори, музиканти, композитори, писатели, режисьори и университетски преподаватели поискаха оставката на генералния директор на обществената медия. Днес те излязоха с отворено писмо, публикувано във фейсбук профила на бившия вече спортен журналист в БНТ Камен Алипиев.

Сред подписалите се са Теодор Ушев, Захари Карабашлиев, Александрина Пендачанска, Явор Гърдев, Калин Терзийски, Найо Тицин, Евгений Дайнов и бивши кадри на телевизията, освободени при Кошлуков, като: Уляна Пръмова, Алипиев, Мария Стоянова, Роберт Ковачев, както и Горан Благоев (който все още работи там), бившия кадър Бойко Станкушев и мн. др.

"В момента БНТ се управлява от генерален директор със съмнителна професионална квалификация за заеманата длъжност. Действията му показват, че се ръководи не от желанието за реформиране на обществената телевизия и увеличаване на нейната зрителска аудитория, а от лични подбуди и реваншизъм, като непрекъснато провокира скандали. Изявленията му демонстрират липса на нормативна, медийна и комуникативна компетентност.

За кратко време БНТ изгуби авторитета, който си извоюва с обективността, диалогичността и насочването на програмната тематика към нашите зрители без политическа и властова зависимост", се посочва в писмото.

Подписалите го заявяват, че се обръщат към служителите в обществената телевизия със следния призив:

"Спомнете си, как през 2013 г. телевизията беше аплодирана за своя професионализъм, а днес репортерите й са остракирани. Не заради техните качества, които са безспорни, а заради загубата на доверие, заради подозренията в обслужване на интереси, които нямат нищо общо с обществената й функция. Това става при и заради управлението на г-н Кошлуков."

"Уважаеми колеги, не се страхувайте да издигнете глас в защита на истината. Няма как да служим на обществения интерес, ако робуваме на страха, цензурата или автоцензурата", призовават още.

А на самия Кошлуков заявяват, след като го призовават за оставката: 

"Колкото по-скоро се случи това, толкова по-бързо БНТ ще се възстанови като обществена медия и ще върне доверието на своите многобройни зрители. Такива призиви не са звучали на "Сан Стефано" № 29 от тридесет години насам, но откакто Вие бяхте поставен на ръководни длъжности в БНТ – най-напред като програмен, а след това като генерален директор – те зачестиха. Смятате ли, че по този начин се гради и укрепва престижът на една обществена медия с 60-годишна история?"

В самото писмо се говори и за предложените от председателя на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов.преди няколко дни изменения в Закона за радиото и телевизията. С тях мандатите на директорите на БНР и БНТ се увеличават от 3 на 5 години, като се занижават и изискванията за заемане на длъжността от "трудов стаж" до "професионален опит". С измененията се дава възможност не само за удължаване на сегашните мандати, но и директорите да си назначат нови управителни съвети (както е известно, и Кошлуков, и генералният директор на БНР Андон Балтаков работят с наследени УС, което поражда напрежение между тях, б.р.). Предложения Рашидов има и относно мандатите и ротирането в Съвета за електронни медии (СЕМ). 

За това изменение на ЗРТ подписалите отворено писмо казват, че "създава натрапчивото усещане, че отново нещо се върши набързо и на тъмно" и че е "спорно". По информация на Клуб Z въпросните внесени от Рашидов поправки са "солово изпълнение", което не е било дискутирано в групата на ГЕРБ с изключение на една поправка, с която се дава право за безплатни излъчвания на заседанията на Народното събрание в ефира на БНТ.

Клуб Z потърси за коментар на писмото Емил Кошлуков, но той заяви, че на този етап отказва такъв.

Публикуваме цялото отворено писмо:

Отворено писмо за БНТ като обществена медия и за оставката на генералния директор Емил Кошлуков

Уважаеми зрители, скъпи приятели!

Когато хиляди от Вас изпълват централните площади на градовете, когато гражданското общество се бунтува в името на ценности като справедливост, равенство пред закона и свобода на словото, в Народното събрание внезапно се депозира проект за изменение на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ).

Председателят на парламентарната комисия по културата и медиите бърза с промени, които подменят критериите за професионалния опит на генералния директор на БНТ (чл. 66, ал. 1); които увеличават мандата му от три на пет години (чл. 66 ал. 2); създават се предпоставки членовете на Съвета за електронни медии да стават все по-зависими (заличаване на изречения в чл. 29, ал. 1 и 2). Внасянето им точно в този момент създава натрапчивото усещане, че отново нещо се върши набързо и на тъмно – за сметка на обществените медии и техните зрители и слушатели. Ето защо настояваме обсъждането и гласуването на промените в ЗРТ да се отложат за по-спокойни дни и то след публично обсъждане.

Недоумяваме и питаме кому е нужно и наложително ли е да се правят такива спорни изменения точно сега? Необходими ли са, за да се гарантира плурализмът на гледните точки в обществения доставчик на медийни услуги? Предложенията ще допринесат ли за по-обективната информираност на аудиторията? Ще стане ли с тях регулаторът СЕМ по-независим?

В момента БНТ се управлява от генерален директор със съмнителна професионална квалификация за заеманата длъжност. Действията му показват, че се ръководи не от желанието за реформиране на обществената телевизия и увеличаване на нейната зрителска аудитория, а от лични подбуди и реваншизъм, като непрекъснато провокира скандали. Изявленията му демонстрират липса на нормативна, медийна и комуникативна компетентност.

За кратко време БНТ изгуби авторитета, който си извоюва с обективността, диалогичността и насочването на програмната тематика към нашите зрители без политическа и властова зависимост.

Обръщаме се и към нашите колеги в БНТ – спомнете си, как през 2013 г. телевизията беше аплодирана за своя професионализъм, а днес репортерите й са остракирани. Не заради техните качества, които са безспорни, а заради загубата на доверие, заради подозренията в обслужване на интереси, които нямат нищо общо с обществената й функция. Това става при и заради управлението на г-н Кошлуков.

Уважаеми колеги, не се страхувайте да издигнете глас в защита на истината. Няма как да служим на обществения интерес, ако робуваме на страха, цензурата или автоцензурата.

Г-н Кошлуков,

Обръщаме се и към Вас. В момента на дневен ред стои не проблемът за удължаване на Вашия управленски мандат, а за Вашата оставка. Колкото по-скоро се случи това, толкова по-бързо БНТ ще се възстанови като обществена медия и ще върне доверието на своите многобройни зрители. Нашата професионална журналистическа съвест не ни оставя равнодушни и към призивите за Вашата оставка, които български граждани/зрители отправят пред сградата на БНТ. Такива призиви не са звучали на „Сан Стефано“ № 29 от тридесет години насам, но откакто Вие бяхте поставен на ръководни длъжности в БНТ – най-напред като програмен, а след това като генерален директор – те зачестиха. Смятате ли, че по този начин се гради и укрепва престижът на една обществена медия със 60 годишна история?

Тази наша позиция не е израз на реваншизъм. Просто не веднъж се сблъскахме с Вашите т.нар. управленски методи, г-н Кошлуков.

Призоваваме за широка обществена подкрепа на всички, които милеят за БНТ.

Мария Стоянова, председател на СЕМ (2016-2017), дългогодишен кореспондент на БНТ за Германия и Западна Европа

д-р Горан Благоев, автор, водещ и изпълнителен продуцент на предаването „Вяра и общество“, водещ на предаването „История.БГ“, с 28 годишен стаж в БНТ

Роберт Ковачев, главен продуцент на Вътрешни продукции в БНТ до 2018 г., автор на предаването „Референдум“, с 26-годишен стаж в БНТ

Боряна Пунчева, режисьор, с над 30-годишен стаж в БНТ

Камен Алипиев, спортен коментатор и изпълнителен продуцент в БНТ, с 32-годишен стаж в БНТ

Бойко Станкушев, публицист в БНТ до 2015 г., директор на "Антикорупционен фонд"

Уляна Пръмова, дългогодишен журналист и директор на БНТ (2004-2010)

Марио Гаврилов, икономически журналист, водещ на предаването „Бизнес.БГ“ до март 2020 г., с 22 години стаж в БНТ

Камелия Дончева, ръководител направление "Програмно осигуряване" до април 2020 г., с 20-годишен стаж в БНТ

Искра Ангелова, автор, сценарист и водещ на предаването „Нощни птици“ до 2019 г.

Милена Гетова, режисьор-документалист, режисьор на предаването „Нощни птици“

Веселин Апостолов, отговорен оператор на предаването „Нощни птици“

Олег Иванов, оператор в предаването „Нощни птици“ и в други предавания на БНТ

Ралица Филипова, дългогодишен журналист и редактор в "Детска редакция" на БНТ

Емил Димитров, дългогодишен режисьор на „Туризъм БГ“ по БНТ

Подкрепяме отвореното писмо:

Теодор Ушев, аниматор

проф. Лозан Митев

Тивериополски епископ Тихон

Захари Карабашлиев, писател

Александрина Пендачанска, оперна певица

Явор Гърдев, режисьор

доц. Дилян Николчев, православен богослов

Евгений Дайнов, политолог

Асен Аврамов, композитор

архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир

Веселин Калановски, актьор, член на СОС

Лилия-София Попганчева, психолог

Ивайло Рогозинов, актьор

Найо Тицин, независим продуцент, бивш журналист в БНТ

д-р Камен Данов, гастроентеролог, член на Епархийския съвет на Софийска митрополия

д-р Валентин Янев, граждански

Дарина Такова, оперна певица

Стефан Иванов, поет

Петко Славов, вокал и китарист в предаването „Нощни птици“ по БНТ

Вяра Пантелеева, певица в предаването „Нощни птици“ по БНТ

Стефан Куцаров, оператор в предаването „Нощни птици“ и в други предавания на БНТ

Мартичка Божилова, продуцент

Борис Мисирков, оператор

Георги Богданов, оператор

Калин Терзийски, писател

Васил Георгиев–Кръпката, музикант

Борислав Йоцов, музикален директор на Нов симфоничен оркестър

Диана Андреева–Попйорданова, директор на Обсерватория по икономика на културата

Виктор Лилов, издател

Милена Кънева, режисьор

Диана Иванова, журналист DW

Светлана Дамянова, журналист, СФФ

Весела Чернева, директор на ECFR за България

Венцислав Благоев, тромпетист, джаз музикант

Веселин Веселинов–Еко, джаз басист

Антон Карабашев, актьор

Чавдар Цолов, архитект

Левена Лазарова, главен редактор и основател на „Момичетата от града“

Снежина Здравкова, преводач

Васил Георгиев, писател

Костадин Бонев, режисьор

Проф. Миглена Николчина, преподавател в СУ

 

Ключови думи

Коментари

....

Много оставки, много нещо.

ББ до ДП още от 2003-та.

Този чичко цензурира БНТ. Как мога да се откажа част от данъците които плащам да отиват за да му финансират медията!?! Ежедневно се канят лица удобни на ДПС (Герб) и дърти комунисти.
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Още един

Добавете още един глас за оставката на Кошлука.Резултата от неговото управление е лошо.Много зависимости и неадекватни решения, в полза за някои други но не и за зрителите и телевизията. Затова - Кошлука ВЪН от БНТ.
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Аз пък го харесвам много -

Аз пък го харесвам много - точен, аргументиран , образован! Никога не съм се разочаровал от него! Никога не можеш да угодиш на всички , особено на "интелектуалци"!
Мария Маркова's picture
Мария Маркова
посветена

Кошлуков и е прав!

Кои се тези хора? Все освободени от БНТ.Кой ги подкрепя, гости и роднини, тесен кръг приятели. Скучната истеричка Искра Ангелова и нелепото й бендче, истерика Горан Блакоев, пропит от злоба и амбиции, непохватния Марио Гаврилов, вечно пияния Роберт Ковачев, дето след обед не знае къде се намира, пенсионерката Пръмова, обхваната от комунистически устрем, бивши кадри, отбор несретници, дето яхат ситуацията. Този Алипиев само скандали правеше, та да стане интересен, иначе неграмотен. За нищо не ставате, тая телевизия няма нужда и от вас, не че сега е цъфнала и вързала.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.