Председателката на комисията по външна политика в Народното събрание - Джема Грозданова, напуска парламента. За подадената оставка съобщи председателката на институцията Цвета Караянчева в началото на днешното заседание, както изисква правилникът за дейността. Последва гласуване, което по същество е формалност - и със 155 гласа "за" и 10 "против" мандатът й бе прекратен. 

Грозданова е депутат в 41, 42,43 и 44-ото Народно събрание. Тя бе член на делегацията в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и по тази линия заемаше важни проатлантически позиции и в този, и в предишния парламентарен мандат. 

Депутатката бе и единственият високопоставен представител на ПГ на ГЕРБ на представянето на годишния доклад на Евро-атлантическия център на бившия зам.-председател на партията Цветан Цветанов преди няколко седмици. Сбирката на Цветанов дойде веднага след като той самият обяви, че ще прави собствен политически проект. Представянето на доклада обаче формално и официално не бе свързано с намеренията за политическа дейност. 

Мотивите за оставката си разказа така - във фейсбук: 

Поради факта, че една трета от съзнателния ми живот премина в Българския парламент си позволявам да споделя с вас част от автобиографията си и да благодаря за предоставената възможност да ви представлявам. 

Партия ГЕРБ ми даде възможност да придобия опит и увереност в комуникацията и в междучовешките отношения. Благодаря за доверието. 
Благодаря на екипа си - Тони, Лъчо, Владо, Мария 1, Ели, Мария 2, Деси
Забравих да благодаря на семейството и близките си и да се извиня. Споделям с вас и мотивите за оставката. 
CV
Ръководител на делегецията на НС в ПАСЕ от 2009 г / с прекъсване 2013-2014
Вицепрезидент на ПАСЕ три мандата
Председател на КЕВКЕФ 2013 г
Председател на КВП 2014-2020 г
Докладчик на СЕ за Украйна 
Председател на групата за приятелство със САЩ 2014-2020 г
Доктор по медицина 
Златен медалист на НПМГ

Мотиви
Възприемам поддържането и развитието на Европейския проект като основна цел на моята работа през годините.

Оценявам високо дадената ми възможност да изиграя основна роля в организацията и формирането на приоритетите на две председателства – на Комитета на Министрите на Съвета на Европа 2015-2016 г, както и на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Чрез длъжността, която заемах, успявах да мотивирам позиции, да търся и да пазя баланса между институциите, да намирам компромисни решения чрез преговори. В полза на България. Успявах да намирам точката на съгласието по различни теми и да уважавам мнението на другия.

Признавам напредъка на България по време на прехода и искам всичко постигнато да се надгражда и да бъде устойчиво. Вярвам, че гражданите на България имат своята роля във вземането на решения.

Комбинацията от възпитание, придобити умения, образование и житейски опит ми дава основание да мисля, че към момента не мога да бъда полезна в сферата на моята дейност. Затова подавам оставка.

За мен „Парламентът е нарочно сформирано събрание на една нация, която има общ интерес – този на цялото“ (Едмънд Бърк в писмо до избирателите от Бристол, 1774 г.)