Пред около 200 души аудитория бившият силов вицепремиер в първия кабинет "Борисов" и бивш зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, заедно със сподвижници, представи годишния доклад за сигурност и мястото на България в света през 2019 г.. Той е изработен от неправителствената му организация "Евро-атлантически център за сигурност". Това става след като Цветанов обяви в събота, че ще прави нов политически проект, а малко по-рано официално напусна и ГЕРБ. 

Познати политически и публични лица на представянето почти нямаше. Единственият официален и институционализиран представител на ГЕРБ бе председателката на външната комисия в Народното събрание Джема Грозданова.

Джема Грозданова. 

На представянето бяха и отцепилите се от ГЕРБ партийци от Видин, начело с бившия кмет Огнян Ценков, бившият кмет на Ямбол Георги Славов и др.

Огнян Ценков, бивш кмет на Видин.

На представянето на доклада "България и света 2019" бе и криминалният психилог Росен Йорданов, както и журналистът и водещ на предаването "Вяра и общество" по БНТ Горан Благоев. По повод на предаването в момента текат брожения в БНТ, след като генералният директор Емил Кошлуков взе водещия на мушка. И дали ще продължи да е водещ на предаването е под въпрос. Текат протести и контрапротести по въпроса. Говорители по различните теми в доклада бяха ген. Съби Събев, професорът по международни отношения Румен Кънчев, енергийният експерт Христо Казанджиев, експертът Иван Хиновски се включи онлайн по темата, както и журналистът Николай Кръстев.

Самият Цветанов благодари, че на събитието има представители на посолства, но не каза кои са те.

Вляво - Георги Славов, бивш кмет на Ямбол. 

Акцентите в годишния доклад за България в света през 2019 г. са заплахите за НАТО и ЕС, както и в частност България от страна на Русия. Фокус е и стратегическото значение на Черно море и рисковете, идващи от Москва по тази линия, докато в България по темата изобщо не се говори - което не е така в рамките на НАТО и сред съседите ни като Румъния. Друг акцент бяха проблемните енергийни проекти като "Турски поток", който в България се казва "Балкански поток", АЕЦ "Белене", намесата на Москва в Западните Балкани, обсъждат се и идеи как България трябва да реагира на това. 

Според ген. Съби Събев, който е експерт по сигурност, не трябва да се вярва на обещанието, че Русия няма да ни нападне, тъй като за последните години федерацията е събрала мощен военен потенциал.

"Най-големият съюзник на Русия е корупцията", заяви Казанджиев, подчертавайки, че това важи с особена сила, когато е на високо ниво. 

В края на представянето, без да спомене ГЕРБ, Цветан Цветанов отправи критики към управляващите, в т.ч. че няма дебат по политики в последните месеци. Той каза още, че няма анализ на предизвикателствата пред страната, а политиците не говорят активно за енергийните проекти и сигурността. Той призова и на предстоящия съвет на външните министри на ЕС България да подкрепи по-голям бюджет за Европол. Подчерта още, че ако не се върне доверието в институциите в държавата, популизмът ще настъпи и ще вземе превес. И добави, че вариантът за стабилно развитие на България е интеграцията й в рамките на ЕС и НАТО. 

Цветан Цветанов лично поздрави почти всички присъстващи на сбирката преди началото й. 

Цветанов постави и цел пред неправителствената си организация - следващият анализ да обърне внимание на новите предизвикателства, в т.ч. и да даде решения за противодействие на руското и китайско влияние.

За политическия му проект не стана дума.