Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

САЩ ще наложат санкции на газопровода "Турски поток" и на продължението му, което у нас бива наричано "Балкански поток", научи Клуб Z от източник в службите. 

Това е било главната тема на вчерашната среща на министър-председателя Бойко Борисов с посланичката на САЩ Херо Мустафа.

Втори източник, добре запознат с проекта, потвърди информацията.

Според него US санкциите върху "Турски поток", който Борисов нарича "Балкански" на българска територия, са сигурни.

От посолството на САЩ в София засега няма коментар. 

Преди минути вицепремиерът Томислав Дончев потвърди, че има сериозни съмнения за такова действие на американските власти, но според него не е ясно дали санкциите ще повлияят на тръбата в България. За пореден път беше повторено, че това е български проект, който нямал общо с "Турски поток". Ако все пак компаниите, които ще бъдат санкционирани, спрат "Турски поток", излиза въпросът - откъде ще идва газ на нашата, отделна и нямаща общо с "Турски поток", тръба.

Българските власти още се опитват да спасят изграждащото се отклонение към и през страната ни. В опасност е и строителството на газовата връзка с Гърция,  по която трябва да минава американски втечнен газ към България.

Според първия ни източник Борисов и Мустафа вчера много малко са говорили за изявлението на американското посолство у нас относно протестите. Посланичката е изяснила, че то не трябва да се възприема като подкрепа на исканията на протестиращите за оставка на правителството и на главния прокурор. Станало е ясно, че още никой от Вашингтон не я е питал за събитията в България, а за нуждата от изясняване са настояли дипломати от посолството. 

В края на миналата година законодателите в САЩ постигнаха съгласие по проектобюджета за министерството на отбраната на стойност 738 милиарда долара, в който са заложени санкции срещу "Турски поток" и "Северен поток 2".

Президентът Доналд Тръмп нееднократно е критикувал Европа заради руските газови проекти. Според него те осигуряват приходи на Русия, докато САЩ плащат за отбраната и сигурността на Европа.

Тази сутрин в началото на редовното заседание на Министерския съвет Борисов явно намекна за този очакван развой на събитията, заявявайки: 

"Със сигурност вече и големите ни проекти са под риск поставени. Защото когато и извън България видят, че държавата е дестабилизирана, когато воюват институциите, няма доверие, няма инвеститори. Няма... Всички чакат да видят как ще се развият нещата по-нататък. Това е допълнителен застой".

Припомняме, че през януари тази година в България трябваше да бъде заместник държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл. Това е третият по ранг най-важен представител на държавния департамент, който трябваше да участва в първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ.

Визитата бе планирана за деня, в който по-късно Борисов отиде да открива "Турски поток" в Истанбул заедно с домакина Реджеп Ердоган, Владимир Путин и сръбския президент Александър Вучич.

Хейл не дойде в България - по други причини, както гласеше официалната информация. Но даде интервю за БНР, в което обяви, че САЩ са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България. Причината - разглеждат я като геостратегически проект на Русия.

Премиерът в последните месеци често инспектира строежа на т.нар. "Балкански поток", като последно това се случи на 1 юни - заедно с президента на Сърбия Александър Вучич. Двамата видяха съоръжението по въздух от хеликоптер. На борда Борисов бе разпънал карта на България с енергийните проекти, сред които и трасено, което се изгражда от държавната "Булгартрансгаз" и трябда да свърше "Турски поток" със Сърбия и оттам - Унгария. Инфраструктурата там е и готова.

"100% от инвестицията е българска", заяви Бойко Борисов и обвърза интерконектора с Гърция с т.нар. Балкански поток - без строежа на първото второто не можело да се случи. Не обясни какво точно има предвид.

Щом заяви, че всичко се прави по правилата на ЕС, Вучич уточни под формата на въпрос, че никой не може да има възражения по проекта по начина, по който се строи. 

"От Доналд Тръмп и Белия дом до Путин, Ердоган, Вучич - само президенти. И аз едно малко премиерче по средата - ето - всички да сте доволни", отвърна с усмивка министър-председателят. От думите му се разбра, че въпреки забавяне заради пандемията, "Балкански поток" ще може да заработи до края на годината. По думите му проектът е "аплодиран от Вашингтон, през Москва, Анкара и Белград, защото работим честно". 

"Турски поток", чиято дължина от руската до турската граница е 930 км, трябва да пренася при пълно натоварване 31,5 милиарда кубически метра природен газ годишно.

Коментари

Автор?

Същото е и във Фактор! Автора, автора?
Apollo XIII's picture
Apollo XIII
turbulentus

Дали Гешев ще се самосезира?

Дали Гешев ще се самосезира?
 's picture

Rhapsody of fire

"Балкански" поток си е Южен поток и това децата го знаят

Посланичката му е била чембери, но нали сам се похвали, че главата му е дебела ........
 's picture

Бобо

разкрачен

Нашинкия премиер си мислеше, че като се прави на луд ще наебе някой с двеста , но както се оказва май ролите са се обърнали, лошото е че е свършил вазелина и болката за нашинкия ще е голяма. Резултата от двойната игра на Бацо е ужасяващ, два милиарда за Реактори, два милиарда за празна тръба до Сърбия, а нито Белене ще се случи, нито по тръбата ще потече газ за сърбите, само дето Ганю отново е издоен с едни четири милиарда....И за какво беше всичко това... за да угоди на Руснаците... лошото е че те няма да му предложат вазелин...

Потърпете 40 минути!

РРадев ще разпуска парламента и ще обяви военно положение! Дали ще посмее?
 's picture

godo1952

Радев няма пълномощия да

Радев няма пълномощия да разпуска дори на с. Славяново кметството !
 's picture

godo1952

Калин

Който чете знае, че санкциите на САЩ са не само срещу Турски поток , но и към Северен поток, и изобщо към всички потоци свързани с руско участие. Има цял един списък със санкции срещу Русия, който се интересува ще ги прочете.

Циганският паток няма да

Циганският паток няма да изкряка. Това беше ясно още от началото, но нали трябва да се похарчат едни пари и да се уйдиса на куроедовците.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.