Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Посланичката на САЩ в България Херо Мустафа се е срещнала днес с министър-председателя Бойко Борисов, за да обясни позицията си за протестите, публикувана вчера на страницата на посолството, каза пред Клуб Z дипломатически източник, пожелал анонимност.

По-късно, в интервю за "Свободна Европа" посланик Мустафа заяви, че фразата "никой не е над закона" в изявлението й се отнася за всички и че не е нейна работа да призовава “за оставката на което и да било длъжностно лице”.

Посланик Мустафа е била изненадана, че думите ѝ по принцип в подкрепа на правото на гражданите на мирен протест и в подкрепа на принципа на върховенството на закона са били изтълкувани погрешно като вземане на страна от Вашингтон по вътрешнополитически за България въпрос, научи Клуб Z. 

В изявлението ѝ се казваше:

"Правото на мирно събиране е основна демократична ценност. Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество. Мирните протести са играли ключова роля в 244-годишната демокрация на Съединените щати. Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона".

По-късно днес европейското издание на "Политико" публикува материал под заглавие: „САЩ подкрепят протестиращите в България, докато лидерите на ЕС си траят.“

На въпрос на "Свободна Европа" дали изявлението ѝ означава подкрепа за исканията на протестиращите за оставки на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, Мустафа отговаря:

“Не е моя работа да призовавам за оставка на което и да е длъжностно лице. Изявлението ми е относно ценностите, които ние в Съединените щати изповядваме. През последната година САЩ и България укрепихме нашето стратегическо партньорство, като издигнахме на ново ниво сътрудничеството си за благото на нашите два народа”.

Срещата между посланик Мустафа и Борисов е продължила около половин час. Тя не пожела след нея да говори пред репортери. Въпросите на "Свободна Европа" са изпратени до нея по електронната поща.

Ето какво още заявява тя  пред "Свободна Европа":

“Днес посетих премиера Борисов по негова покана. Обсъдихме много теми, включително нашето изявление от миналата нощ, протестите в България, успеха на България в присъединяването към ERM-II...

Демонстрациите в България тази седмица и демонстрациите в Съединените щати в последните месеци показват силата на гражданското общество в нашите страни. Правото на мирно събиране е основно право във всяка една демокрация и ние искахме да заявим, че държим на това право в един важен период, както за Съединените щати, така и за България...

Нашето изявление, че „никой не е над закона“, е аксиома във всяка една демокрация. Това се отнася еднакво до всички – бизнесмени, служители на държавата, членове на правоприлагащите институции, независимо от тяхното материално състояние или социален статус. Законът трябва да се прилага еднакво към всички”.

Ключови думи

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Няма смисъл и да се казва!!

Матряла от тулупи си има приказка за това: "Казвам ти дъще, сещай се снахо"... Липсата на прегръдките, млясканията и пр. елементи на ефтината му харизма - от срещата на интерконектора с Гърция.. Казва ясно кой, кого е извозил реално.. От властта..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.