Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Протестиращите граждани са гарант за бъдещето на демокрацията в България.

Това са заявили днес посланиците на държавите-членки от Европейския съюз и Швейцария при среща с президента Румен Радев, цитирани от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Поводът за коментара е ясен - антиправителствените протести, при които се иска и оставката на главния прокурор Иван Гешев. 

"Българските граждани, които протестират днес в цялата страна, изискват прозрачност, отчетност и отговорност в работата на институциите. Това следва да са неотменими принципи на управлението, независимо кой е на власт", цитиран е и Радев, който няколко дни поред излизаше, за да поздравява демонстрантите и роди слогана "Мутри вън!"

Държавният глава подчертал, че натрупаните обществени проблеми изискват нов управленски модел, който да увеличи гражданския контрол върху институциите и отговорността на властта.

"Необходими са промени и в системата на правосъдието, които да укрепят нейната независимост и особено в дейността на прокуратурата, от която се очаква обективност и да гарантира законността. Правосъдието е имунната система на обществото и когато то е слабо и зависимо, това засяга целия политически, икономически и социален живот в страната", подчертал пред дипломатите на страните от ЕС.

Добавил, че консултациите за промени в Конституцията, които стартираха по негова инициатива, продължават (като от месеци не е съобщавано да има движение по тях, б.р.).

"Протестиращите граждани са гарант за бъдещето на демокрацията в България, заявиха от своя страна дипломатическите представители. По думите им България има пълното право да бъде равноправен член на Европейския съюз, а българските граждани да имат достоен живот в общото европейско семейство", отвърнали посланиците.

ЕК: Сила трябва да бъде упражнявана пропорционално

Еврокомисията е информирана за протестите в България, заяви днес в отговор на журнналистически въпрос изпълнителният й зам.председател Валдис Домбровскис.

„Винаги сме били ясни, че мирните демонстрации са основно право във всички демократични страни, и подкрепяме правото на мирен протести“, каза той.

И допълни, че доколкото въпросът за прилагането на закона е от компетенцията на националните власти, всяко използване на сила трябва да винаги да бъде упражнявано пропорционално.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.