Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Периодичните брожения в Българската национална телевизия продължават, като днес темата е готви ли се ръководството на телевизията да свали профилираното предаване "Вяра и общество".

Тя бе повдигната от водещия Горан Благоев, който в профила на "Вяра и общество" във фейсбук публикува дълъг в текст, с който обявява, че БНТ сваля от програмната схема летните повторения на предаването. Благоев изтъква, че това е станало без предупреждение. Той казва още, че досега е имал сигнали, че предаването ще бъде свалено. И се пита дали причина за свалянето не е едно от последните издания, в които са критикувани отношенията между държавата и църквата.

"Досега, по различни пътища, неофициално, получавах сигнали, че "Вяра и общество" ще бъде свалено от ефира на БНТ и това, както виждаме, се случва - пак казвам, без мотиви и без предупреждение. Кой има полза от това??? Със сигурност не и свободата на словото, за която хора като г-н Емил Кошлуков твърдят, че са се борели преди 30 години. За съжаление 30 години по-късно Българя е на 111 място по свобода на словото, защо г-н Кошлуков???", написа Благоев, като очевидният адресат тук е генералният директор на телевизията Емил Кошлуков.

Оказва се обаче това не е точно така. Пред Клуб Z Кошлуков заяви:

"Не е свалено, нито ще се сваля, докато аз съм директор."

И допълни, че дори мисли за разширяване на тематиката. Кошлуков обаче подчерта, че с Благоев ще се проведат разговори, в т.ч. за нарушение на член от трудовия му договор, както и на етичния кодекс на медията. 

По думите на генералния директор Благоев е използвал не личния си профил, а този на предаването, за да отправи невярно твърдение. Отделно, отдавна имало критики към работата му, като по договор водещите на предавания нямат право да влизат в ролята на коментатори, което Благоев правел. В телевизията пък пристигали множество писма от възмутени граждани, на които сега водещият трябвало да дава обяснения. В основата си те били свързани с канените гости, дискусиите и поведението на водещия. 

Кошлуков припомни още, че с решение на Светия синод от 2014 г., препотвърдено през 2016 г., се забранява на клириците да участват във "Вяра и общество" с водещ Горан Благоев.

"Това е все едно в предаването "Панорама" да откажат да участват и ГЕРБ, и БСП, да участва само "Воля" и ти да кажеш, че това е плурализъм", дава пример Кошлуков. И допълни: "Вяра и общество" е водещо профилирано предаване в обществена медия, а Българската православна църква отказва да участва в него. Стриктно ще изисквам плурализъм на гледните точки."

Освен това, посочи още Кошлуков - практика на всички телевизии е да свалят през лятото предавания. 

Ето написаното от Благоев:

Уважаеми зрители,

Току що-разбрах, че без никакво предупреждение програмният директор на БНТ-1 Ивайло Огнянов е свалил от програмната схема на националната телевизия летните повторения на "Вяра и общество". До сега, години наред, поради нужда от икономии БНТ излъчваше на запис сборни издания на предаването. Така беше планирано и през тази година.

Съгласно отпуснатия ни бюджет за второто тримесечие "Вяра и общество" приключи оргиналните си излъчвания на 6 юни, след което трябваше да започне излъчването на летните повторения - 13 на брой до 5 септември. Екипът започна да ги подготвя и на този етап почти всички издания са пред финализиране, а някои са напълно готови. И тъй като винаги сме се опитвали да ви предлагаме разнообразна тематика и тази година подходът ни беше да направим сборни летни повторения, като комбинираме различни теми от различни предавания, включително и като се съобразим с празничните дни през лятото - т.е. да не повтаряме предавания 1:1.

Така, на вас, нашите зрители, щяхме да предложим 11 сборни летни повторения и само 2 повторения на цели предавания. За съжаление, като изпълнителен продуцент и автор на предаването аз по никакъв начин не бях уведомен за инцидентното решение на програмния директор на БНТ-1 Ивайло Огнянов. Прави впечатление, че от лятната схема на БНТ в съботно-неделната програма единственото свалено предаване е именно "Вяра и общество". Имам основание да смятам, че това е началото на неговият край и от есента то едва ли ще бъде върнато в ефира на БНТ.

Недоумявам как е възможно да се постъпва по този непрофесионален, некоректен и подъл начин с предаване, което има своята 15 годишна история и дори бе давано за пример от г-н Емил Кошлуков при първото му кандидатиране за поста генерален директор на БНТ??? Надявам се, че причина за свалянето му от ефир не е последното оргинално предаване на "Вяра и общество" от 6 юни, когато критично бяха коментирани актуални теми върху отношенията държава-църква в България и което предаване имаше невероятната подкрепа на зрителите и впечатляващ рейтинг???

Досега, по различни пътища, неофициално, получавах сигнали, че "Вяра и общество" ще бъде свалено от ефира на БНТ и това, както виждаме се случва - пак казвам, без мотиви и без предупреждение. Кой има полза от това??? Със сигурност не и свободата на словото, за която хора като г-н Емил Кошлуков твърдят, че са се борели преди 30 години. За съжаление 30 години по-късно Българя е на 111 място по свобода на словото, защо г-н Кошлуков???

Искрено Ваш: Горан Благоев

Досега при управлението на Емил Кошлуков бе свалено предаването "Нощни птици" с водещ Искра Ангелова. Временно бяха отстранени водещите на "Култура БГ" Александра Гюзелева и Петър Стоянович, които след това бяха върнати на екран.

Коментари

Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

Цензора

и произвол. БНТ даже при Пръмова беше по-интересна и по-свободна. ГЕРБ не иска опоненти. ГЕРБ не търпи смелите.
 's picture

Godo Films

Петър Стоянович?!?

Клуб Z, Петър Стоянович никога не е бил водещ на "Култура БГ".

Най после

БНТ има смелоста да изгони един откровен враг на православието по нашите земи. Със сигурност Горанов няма да остане гладен. Такива като него са на хранилката отдавна. Лошото е, че сега римляните ще му поискат сметката.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Не ми пука за твойто

Не ми пука за твойто православие. В Конституцията е записано, че всички религии са равноправни ! Набий си го в празното канче. А Горан (не го гледам и не го познавам) е редно да кани и имами, и еврески попове, и арменски, и т.н. - от всичките религии в България ... включително и джедайската !
V S's picture
V S
V

Беше крайно време да се смени

Беше крайно време да се смени водещия!

В ефира нямат място поръчкови журналисти

Горан Благоев, как отразяваш църквата само като институция без да познаваш нейния есхатологичен характер?! Време беше някой да сложи край на манипулациите в предаването, които ти така усилено налагаш под давлението на грантаджийските интереси!!!

Мда

тежък удар за либералните ценности в родината ни, но какво пък, ще му дадат някой лев на историка за нов сектатнски проект, ВатиканаТВ например

Хайде г-н Горанов

покажете си дипломата на богослов, бъдете професионалист, но както винаги действате като интригант
Любомир Василев's picture
Любомир Василев
Любомир Василев

Слава Богу!

Крайно време беше да се свали предаването или поне да се смени водещия! Доколкото знам г-н Благоев не е богослов, а е завършил ислямизъм или нещо подобно?! В предаването се толерира икуменизъм и други ереси. Добре е в ефира на БНТ да има християнско предаване, но то да е православно по своята същност, като например "Домът на вярата".
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Ей !

Ей ! Зомбита религиозни ! Тоя Горан (не го познавам, не го гледам) трябва да си отиде по съвсем причини - КАК ТАКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ ЩЕ ДАВА ПРЕВЕС НА ЕДНА РЕЛИГИЯ (И ТО НАЙ-ПЪРВОБИТНАТА И НАЙ-ЛИЦЕРМЕНАТА), СЛЕД КАТО В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ РЕЛИГИИ СА РАВНОПРАВНИ ?!?! -------------------------------------------------- ЗАКОН ЗА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА Чл. 4. (1) Вероизповеданията са свободни и равноправни. Религиозните институции са отделени от държавата. (2) Недопустима е държавна намеса във вътрешната организация на религиозните общности и религиозните институции. (3) Държавата осигурява условия за свободно и безпрепятствено упражняване на правото на вероизповедание, като съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи. (4) Не се допуска дискриминация на верска основа.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Практически, БНТ нарушава

Практически, БНТ нарушава закона - с толерирането на единствена религия и като се има предвид, че БНТ е държавна на държавна издръжка, то следва, че БНТ нарушава Чл.4 (1) Чл.4 (4) , а самата държава нарушава Чл.4 (2) защото държавната телевизия промотира една единствена религия с това предаване.

Klingon Oid

Klingon Oid, отново манипулирате в стил Горан Благоев. Цитирате чл. 4 без да сте прочели първите 3 от където пише, че православието е традиционно вероизповедание-едно единствено. Ето така Горан подвежда зрителите, за да оправдае грантаджийските си хонорари!
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Я се образовай по първите три

Я се образовай по първите три члена ! https://clubz.bg/100031-brojeniq_v_bnt_blagoev_svalqt_vqra_i_obshtestvo_koshlukov_ne_e_vqrno Мързи те да потърсиш в Гугъл "Закон за вероизповеданията" ? Какво е традиционна религия ? В Конституцията и никъде другаде в законите не е дадена дефиниция на това недоносче "традиционна религия". Какви права дава думата "традиционна" на православната религия ?! Никакви ! Освен поповете да си маат ръце с президента по парадите и шествията на ЦЪРКОВНИТЕ празници на бпц И ТОЛКОЗ по "традиционната религия" !!!
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

И вече съм написал, че нито

И вече съм написал, че нито го познавам Горан, нито съм го гледал. И хич не ме интересуват каквито и да е религиозни предавания за каквато и да е религия ... освен може би джедайската.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.