Коалицията "Демократична България", начело със съпредседателите Христо Иванов и Атанас Атанасов, ще протестира в 18.00 ч. пред МВР, за да поиска оставката на министър Младен Маринов. Това каза самият Атанасов. До този час от коалицията ще изчакат Маринов да си подаде оставката или тя да му бъде поискана от премиера Бойко Борисов.

Атанасов обясни, че МВР носи отговорност за тежко полицейско насилие над протестиращи граждани. Той допълни, че на "масовото плажуване" в парк "Росенец" органите на реда са се опитали да провокират етническо напрежение. Тогава местният шеф на полицията си подаде оставката, но Маринов не я е прие.

"Нека сега той (Маринов - б.р.) да си подаде оставката", заяви Атанасов.

Той припомни и за разследването "Осемте джуджета", от което е станало ясно, че патрулки на МВР пазят мафиотите.

"До 18.00 ч. очакваме оставката. Ако не е подадена, ние с Христо Иванов ще бъдем пред МВР, за да му я поискаме", каза Атанасов.

Христо Иванов заяви, че в центъра на сегашната криза е правовият ред в страната.

"Законът важи за едни, а беззаконието е привилегия на други. Реалната власт се държи от Делян Пеевски и Сараите. Това трябва да бъде спряно", заяви Иванов.

Той изложи и предложения за радикална модернизация на страната, които ще бъдат част от управленската платформа на "Демократична България".

Според Иванов Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да бъде разделен окончателно на съдийска и прокурорска колегия. Основна трябва да бъде съдийската, като в нея има минимална обществена, но не и политическа квота. Той се обяви за това главният прокурор да се избира от парламента с мнозинство от 3/5 от депутатите. (144 от 240 общо).

От "Демократична България" предлагат въвеждане на възможност за дистанционно гласуване, чрез което да се приобщят и българите в чужбина към изборния процес. Иванов каза, че от формацията искат това да стане по електронен път, но ако уравляващите заявят, че не могат да го реализират, може да се приеме и възможност за гласуване по пощата. И допълни, че като не можем да възприемем решения от XXI в., бихме могли да въведем поне практики от XIX в.

Иванов се обяви за това гражданите да имат право на жалба до Конституционния съд. А 10 хил. граждани да имат право и на законодателна инициатива. Той смята, че анкетните комисии в парламента трябва да са съставени само от опозицията. От "Демократична България" искат реална лустрация, която да прекрати връзките между тоталитарното минало и днешната политическа действителност.

Иванов изрично изтъкна, че техните предложения не изискват Велико народно събрание.

"Пътят към ВНС означава да възложим на този парламент да подготви проект за нова Конституция, да му осигурим още месеци живот", допълни Иванов.

От "Демократична България" подкрепят протестния импулс на гражданите и в името на целите, които са си поставили, искат предсрочни парламентарни избори.

Малко по-късно пред бТВ Атанасов обясни защо не е бил на плажа в "Росенец". Той отрече съмненията че това е било инициатива само на "Да, България". Атанасов обясни че е имал здравословен проблем и до преди няколко дни е бил с патерици. Той заяви, че "Демократична България" никога не е била по-единна.