Кристиан Николов, който причини катастрофата, в която загина Милен Цветков, остава в ареста. 

Софийският градски съд не прие доводите на адвоката му - че младежът е един "отговорен син и брат", че "когато е в сесия, само учи", че му се появили болки в гърба и че нямало възможност да се укрие, защото е "студент на стипендия" (откровено нагло твърдение на фона на автомобила Audi Q7, на факта за възможностите на майка му, на коктейла от скъпи нароктици и пр.).

Вместо това в дълго определение съдия Николай Младенов разгледа факта за промененото му обвинение. Както Клуб Z вече писа, в деня, в който Кристиан за пръв път застана пред съда - 22 април, обвинението бе преквалифицирано от 343 ал. 3 НК - причиняване на смърт по непредпазливост (който максимум предвиждаше лишаване от свобода от 5 до 20 г.), в чл. 342 ал. 3 - умишлено причинена смърт, където младия мъж вече го заплашват от петнадесет до двадесет години или доживотен затвор.

"В предпоставките човек да е водач здравият разум би следвало да се предполага при всички случаи. Такъв е настоящият случай. При наличие на данни за спрял автомобил и червен светофар да има предпоставки за равномерно, дори и ускорително движение – тези факти кореспондират най-пряко именно с тази форма на вина (умишлената, б.р.)", каза днес съдията.

Както и главният прокурор Гешев заяви в едно интервю, прокуратурата ще опита да докаже деяние при евентуален умисъл. Прекият умисъл следва да се изключи най-малкото при липса на данни за познанство на обвиняем и пострадал, прие в мотивите си съдът.

На заседанието днес самият Кристиан заяви, че отказва да участва по скайп и бе представляван само от адвокат.

Стана ясно, че въпреки декларираната от него готовност да съдейства на разследването той упорито отказва да разговаря с вещите лица, които са му пращани многократно, за да му се направи комплексна психологическа и психиатрична експертиза. Липсата на такава експертиза пък е една от спънките да се финишира разследването.

Съдът отбеляза, че практически изобщо няма данни какво е състоянието на човек при коктейла от 4 вида наркотици, които е приел.

Факт е обаче, че според свидетелите Кристиан е карал или равномерно, или дори е ускорявал преди сблъсъка. В последните 16-17 метра, преди да помели субаруто на Милен Цветков, скоростта е била 98-99 км/ч, а друга експертиза заключава - "не по-малка от 95 км/ч", като в момента на удара е "не по-голяма от 103 км/ч".

Линейката във въпросния Великден идва в 18:23 ч. - минути след сигнала. Пострадалият обаче вече е бил на място неконтактен, проведена е неуспешна интубация плюс инжектиране на ампули, включително адреналин неколкократно.

Престоят на място на медицинския екип е бил 5-6 мин., а при транспорта пред „Пирогов“ вече не е имало наличие на жизнени показатели.

Според доклада "екзитус леталис" е констатиран в 18:45 ч.

Въпреки всичко това адвокатът настоя, че изключително тежкото обвинение може да се обясни "със силния отзвук около това трагично събитие" и че обвинението било безпрецедентно - все неща, с които съдията не се съгласи.

Още според адвокат Любомир Таков...

"...Не може да се направи извод за системна употреба на наркотици, каквото беше първоначалното очакване на органите на досъдебното производство и техният стремеж и каквото беше и очакването на обществото."

 (На това противоречи фактът, че дори при обиск в дома на младежа е намерена метална кутийка, по която има остатъчни следи от кокаин и амфетамин, б.р.)

Според него още Кристиан Николов не е лице с висока степен на обществена опасност, той е добър студент, който „като е в сесия, само учи и друго не прави“. Освен това той е „отговорен син и брат“. Това напомни, че прокуратурата не му е наложила мярка забрана за напускане на страната, каквато опция има по закон.

Също така днес стана ясно, че Кристиан се е сетил (на 24 юли), че има стара травма на гърба. Но прокуратурата не му е отказвала лечение, а напротив - пратила го на рентген и невролог.

Бе намесен и коронавирусът - "предвид тревожните сигнали за постоянно увеличаващ се брой заразени" нито СГП, нито съдът биха могли да прогнозират точно кога би започнало разглеждането на делото в съдебна фаза, аргументира се да поиска излизането на клиента си Таков.

Прокуратурата напротив, се съсредоточи върху обоснованото предположение, че именно Кристиан е автор на престъплението. Това се доказва освен от куп свидетели и камери, и от експертизи - като например намерените по еърбега на аудито, по дръжката на лявата врата и по скоростния лост негови биологични следи.

Прокуратурата пледира, че е налице и опасност да се укрие.

В забележителните си дълги мотиви съдията посочи, че деянието по непредпазливост звучи близко до това, в което обвиняват Кристиан, но за да е налично...

"...деецът трябва да е искал да предотврати обществено опасните последици. Съдът не счита, че обвиняемият е правил нещо, за да предотврати обществено опасните последици."

Решението на СГС не е окончателно.

При предишното си оставяне в ареста на първа инстанция Кристиан изобщо не обжалва пред Апелативния съд. Предстои да видим развитието сега...