Вот на недоверие на тема "корупция", анкетна комисия, която да разгледа кога, как и защо е било взето решението Българската банка за развитие (ББР) да купи акции от Първа инвестиционна банка и още една комисия - "за скрити договорки в хазарта". Така парламентарната опозиция в лицето на БСП ще опита да свали правителството, стана ясно от декларация, изчетена от трибуната от лидера на социалистите Корнелия Нинова. Вотът на недоверие ще бъде внесен през следващата седмица.

"България ще започне да се възстановява, а ние да живеем по-добре, когато моделът на превзетата олигархично-паралелна държава, олицетворена от Бойко Борисов, си отиде", заяви Нинова.

По думите й ситуацията била следната: COVID-19, "вместо да ни е урок за спешна реформа в здравния модел, все повече се засилва усещането, че се използва за политически цели".

"Броят заразени расте правопропорционално на скандалите във властта", заяви още Нинова и допълни, че това служело за "закърпване" на политическите скандали.

По отношение на икономиката - "с просто око се вижда, че идва торнадо, което засмуква работници и домакинства", заяви Нинова. А управляващите казвали на хората: "след като бурята ви помете, ще ви дадем кредит да възстановите живота си". "Но пропускате да напомните, че ще се връща с лихвите", обърна се лидерът на БСП към управляващите.

И продължи с обвиненията, че "участват в унищожаването на държавността", след като всички институции са се съгласили "за хотел вместо подпорна стена". Посочи още, че сега хазната си търси 700 милиона лева от хазартния бизнес на Васил Божков, докато Държавната комисия по хазарта (ДКХ) се управлявала с есемеси. Последното бе посветено на оповестените от Божков есемеси между него и лице, именувано в телефона му като Vladi Goranov (очевидна препратка към финансовия министър Владислав Горанов, принципал на ДКХ).

След което Нинова продължи да изброява: раздавала се държавна реклама в медии срещу ангажимент за подкрепа на властта; Борисов "спи с пистолет до главата, обкръжен от пачки пари"; бизнесмени разказвали как им се отнемат фирми; атакувана била самата левица - с твърденията, че Нинова се е срещала с бизнесмени.

"Атакувахте безпрецедентно и президентската институция", заяви още соцлидерката. И допълни: "Очевидно това управление си отива, но си отива с наследство - след вас и потоп."

А на финала атакува и "скритият модел на управление" - ГЕРБ-"Обединени патриоти" и ДПС, като отхвърли "внушенията" за съглашателство между БСП и Движението:

"Вчера един бивш министър от правителството на Борисов (Христо Иванов, б.р.) задава въпрос за тайно управление на ГЕРБ-ДПС. Уважаеми скрити персони, няма да успеете. Ние отдавна сме казали истината за управлението днес - България се управлява от нова тройна коалиция - ГЕРБ-ОП-ДПС."

На ДПС левицата трябва да разчита, за да мине вота на недоверие. 

На декларацията от името на БСП отговори Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ. За да обвини Нинова, че решавала вътрешнопартийните си проблеми, и да изтъкне, че според социологическите проучвания разликата между ГЕРБ и БСП е в полза на ГЕРБ.

"Улисани във вътрешнопартийните си войни, явно пропуснат, че ги водим с 15-20%. Наистина ли искате сега да правите избори? Изобщо не са във ваша полза", обърна се Дариткова към социалистите.

"Няма да позволим България да заприлича на БСП - с празна каза, с воюващи лобита и с липса на лидерство", заяви още Дариткова и даде заявка, че управлението ще изкара пълен мандат.

След което обвини Нинова, че поведението й било "изключително деструктивно" - не можела да дисциплинира и собствените си депутати да носят маски в пленарната зала - каквито са противоепидемичните мерки, докато на лекарите им се налага по цял ден да са със специални защитни костюми. 

"Нямаме опасения нито от поредното вето на вашия президент, нито от вота - преодоляхме вече 4 такива", каза в заключение председателката на групата на ГЕРБ.