Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Популярната сред младежите китайска социална мрежа TikTok е заплашена да загуби основен пазар - американския, съобщи държавният секретар Майк Помпео пред "Фокс Нюз".

Управлението на Тръмп обмисля да блокира платформата за видеосподеляне, наред с други приложения с китайски произход.

"Сваляйте това приложение, само ако искате личните си данни в ръцете на Китайската комунистическа партия", допълни Помпео.

TikTok е създадена през 2016 г., но се появи на международния пазар през 2018 г. и бързо придоби популярност, особено сред младежите. Платформата е видео-базирана социална мрежа, разчитаща на кратки клипове във вертикален формат - т.е. изцяло ориентирана към мобилни устройства. Друг ключов елемент е многократното използване на едни и същи звукови файлове за създаване на различни клипове, както и "отговаряне" на клипа на един потребител от друг.

TikTok обаче е и приложение с изключително много проблеми в сигурността. Според специалисти, то събира в пъти повече информация от потребителите в сравнение с Twitter, Facebook и другите големи социални мрежи. В добавка тази информация се агрегира и пази в Китай. Компанията бе глобена с 5,7 млн. долара миналата година в САЩ за нарушаване на закона за личните данни на децата. През ноември 2019 г. правителството започна разследване.

Компанията зад приложението е ByteDance, базирана в Пекин и основана от китаец, но управлявана в момента от американски главен изпълнителен директор. След Китай и Индия, САЩ са най-големия й пазар.

Вчера TikTok обяви изтеглянето си от Хонконг заради новия закон, наложен от Китай, който може да третира всякакви призиви за демокрация като тероризъм.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.