Обединение от фирми на новоучредено търговско дружество ще стопанисва един от най-красивите български плажове - "Силистар" в следващите 20 години.

Това става ясно от приетото днес от Министерския съвет решение за даване на ивицата на концесия. Въпросното дружество се казва "ММ Груп" ДЗЗД, но не са посочени участниците в него. От правителствената пресслужба заявяват само, че те притежават целия капитал в съотношението от договора им за обединение. Договорът ще бъде сключен в едномесечен срок от влизане в сила на решението на МС за определяне на концесионер на плажа.

Компания с името "ММ ГРУП" ДЗЗД е съществувала до април 2018 г., когато е била закрита, сочат данните от Търговския регистър. Нейни собственици са били "ММ Застрахователен брокер", зад която от своя страна стои чешка компания, "ММ Рент" и "ММ Ауто". 

Иначе концесионерът се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 г. да предоставя цена за 1 бр. чадър в размер до 5 лева с ДДС и цена за 1 бр. шезлонг в размер пак до 5 лева с ДДС.

Размерът на годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 53 515 лв. без ДДС. Инвестициите, свързани с подобряване на достъпа до морския плаж за срока на концесията са в размер на 637 920 лв. с ДДС. 

Към "Силистар" приодично се появяват апетити за застрояване, като за последно през 2018 г. избухна скандал след решение на общинския съвет в Царево, с което се допуска изработване на проект за подробен устройствен план, с който на практика ще се разреши строителството на вилно селище върху 22 дка в защитената местност в парк "Странджа", която е част и от Натура 2000. Тогава кметът Георги Лапчев мотивира решението с дългогодишния спор за пътя, който отвежда до плажа. Инвеститорът щял да "учреди" право на преминаване. 

По казуса се намеси и премиерът Бойко Борисов, а опозицията в местния парламент сезира и съда.